Wat betekent carnaval voor de economie van Curaçao? En waar liggen de kansen voor het eiland om meer geld te verdienen? Oud-bestuurslid Alvin Daal van carnavalsorganisatie FKK vindt het hoog tijd voor onderzoek.

Daal ziet dat het eiland kansen laat liggen. Bijvoorbeeld in de maanden vóór carnaval. Hij ziet dat de groepen die meedoen hun versieringen voornamelijk uit het buitenland halen. Het gevolg: veel geld verlaat het eiland en het zijn de bedrijven in andere landen die ervan profiteren.

“Misschien kan Curaçao het stof niet produceren, maar wel de creatie van al die mooie versieringen die we op de kostuums zien”, zegt Daal. “We kunnen van plastic het allemaal zelf printen.”

“Dit heeft zoveel voordelen”, vertelt hij enthousiast. “We gaan dan heel het jaar door plastic inzamelen. We recyclen, zorgen beter voor ons milieu en we hebben dan ongelimiteerde mogelijkheden voor carnavalskostuums.”

Op die manier kan er ook meer geld in de economie van Curaçao komen. Bijvoorbeeld door de plastic diamantjes en andere versieringen aan andere eilanden in de regio verkopen.

Er is nog iets. Curaçao heeft twee jaar geen carnaval kunnen vieren door de corona-crisis. “Andere, grote landen die het ook niet konden vieren in 2020 en 2021, hebben wel gemeten hoe hard de economische klap was. Wij hebben dat nog niet gedaan.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.