Foto: Sharina Henriquez

De tapijten uit Turkije liggen nog opgerold in een hoek en er is nog geen stroom. Maar gebeden wordt er al tijdens de ramadan in de eerste moskee op Aruba.


Video: Sharina Henriquez

Drie jaar geleden begon de bouw na veel ‘obstakels’ zegt de Arubaan Abdussabûr Wever van Aruba Islamic Foundation. Hij wil niet in beeld vanwege zijn werk bij de overheid.

Aan de ene kant wil de kleine moslimgemeenschap op Aruba meer zichtbaar zijn. Vandaar de nieuwe moskee, een plek waar ze eindelijk samen kunnen komen in plaats van alleen in hun huiskamer of op werk te bidden.

Toch is ook te merken dat ze moeten wennen aan de aandacht die ze hiermee trekken. Er zijn positieve reacties, zegt Wever, van Arubanen die er open voor staan en vinden dat zij recht hebben om hun geloof uit te oefenen.

“Maar sommigen zijn heel sceptisch, van: dat hoeft allemaal niet. Er komt iets van buitenaf. Maar ze beseffen niet dat het meeste wat op Aruba is, van buiten komt.”

Hoeveel moslims wonen er op Aruba?
Er wordt wel eens gesproken van 250 tot 300 moslims op Aruba, zegt Wever. Meer dan 100 heeft hij nooit gezien tijdens activiteiten. Hij schat zelf dat het aantal tussen de 75 en 100 ligt. De moskee trekt volgens hem nu wel nieuwe, ‘onbekende’ moslims. Zoals de 21-jarige Tekla die uit Utrecht komt en op Aruba is komen werken.

De moslimgemeenschap op Aruba

Download audio

De eerste moslims kwamen tijdens de migratiegolf in de jaren ’20 van de vorige eeuw om in de Amerikaanse raffinaderij Lago te werken. Ze kwamen vooral van de Engelstalige Cariben, zoals Jamaica, Trinidad en Guyana.

Ze gingen toen nog op in de Arubaanse samenleving, vertelt Wever. “Later kwamen de Libanezen, Syriërs en ook moslims uit Indonesië, Suriname en Egypte. En langzaamaan zie je nu ook Latino’s komen. De gemeenschap is heel divers.”

In de jaren ’80 en ’90 kwamen groepen bij elkaar om te bidden. “Dat kon overal zijn: in grote garages, zelfs in meubelzaken”, aldus Wever. De behoefte om een vaste plek te hebben werd steeds groter. Er waren verschillende pogingen om een moskee te bouwen. Zo ging het een keer niet door omdat de buurt zich verzette.

Tot de moslimgemeenschap van de overheid een afgelegen stuk terrein kreeg toegewezen. Het grenst aan de natuurpark Arikok. Aan de achterkant zit het tegen de begraafplaats van Sabana Basora aan.

Wever over de plek van de moskee op Aruba

Download audio

“De moskee is nog niet af, nee. Maar dit is al de derde Ramadan hier”, reageert Abdussabûr Wever.

Ramadan op Aruba
Tegen zevenen gaat de zon onder. Bij het verbreken van het vasten (iftar) komen er vooral traditionele gerechten uit Guyana en Suriname op tafel. Voor Wever is het zijn 14de ramadan. Hij heeft ook lange tijd in Nederland gewoond.

“Hier moet je harder werken voor de ramadan en islam, om te zorgen dat er dingen gebeuren. In Nederland wordt heel veel georganiseerd. Je kan daar elke dag naar een andere moskee en er gebeurt iets.”

Wever over de ramadan op Aruba

Download audio

In augustus willen ze de nieuwe moskee af hebben en feestelijk openen. Wever zegt dat iedereen welkom is om eens te komen kijken, ook tijdens de gebeden. Toeristen weten de moskee al te vinden en geven ook donaties.

Het enige dat nog ontbreekt, is een imam. “Het is uitdagend om een imam op Aruba te krijgen, ook door de immigratieprocedures.”

Op Aruba staan priesters op de loonlijst van de overheid. Of Wever ook subsidie van de overheid gaat vragen? “Nee, daar zijn we helemaal niet mee bezig. We hebben alles zelf gedaan, met donaties uit Nederland, Amerika, Arabische landen, andere Caribische landen. We hebben ook zelf meegebouwd. Overal zitten onze handen in deze moskee, kan je wel zeggen.”

De kleine moslimgemeenschap op Aruba tijdens ramadan (foto: Sharina Henriquez)

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.