Iftar tijdens de Ramadan

Iftar tijdens de Ramadan foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – Vijf Bonairiaanse moslims en hun familie maken deel uit van de moslimgemeenschap op het eiland. Bonairianen zijn nieuwsgierig naar de islam. Dat een Bonairiaan zich tot de islam bekeert, roept wel vragen op. “Maar juist dan raakt de boodschap van de Bonairiaanse moslim hen eerder dan die van een buitenstaander”, vindt Anouar Plaate.

Het is bijna 19 uur ’s avonds op een doordeweekse dag in de laatste week van de ramadan. Langzaam loopt een aantal mannen de moskee Bonaire Islamic Center binnen. Over een paar minuten vindt de iftar plaats; de maaltijd om het vasten te breken tijdens de ramadan. Eerst, gelijk met de zonsondergang, gaat een groepje mannen de moskee binnen. Het is tijd voor het salaat maghreb, het voorgeschreven gebed om het dagelijkse vasten te breken. Imam El Houssein Essabir gaat het groepje moslims voor.

Reportage over Bonairiaanse moslims

Moslimgemeenschap
Bonaire kent ongeveer honderd families die moslim zijn. Vijf Bonairiaanse moslims en hun familie maken deel uit van de moslimgemeenschap op het eiland. De overige moslims die de Bonaire Islamic Center bezoeken komen van Marokko, Egypte, Libanon, Suriname en Guyana. Ook een aantal studenten van de Medical School afkomstig van Canada en Amerika van Palestijnse, Indiaase en Pakistaanse oorsprong, bezoeken de moskee.

Op de tafel op de patio van de moskee staan schaaltjes met eten. De iftar begint met het doorgeven van soepkommen met harira (kikkererwtensoep). Ook Marokkaans brood, gekookte eieren, rijst met kip en erwten en de zoete Marokkaanse cake basbousa, staan op tafel. Ook de melk, die traditioneel gedronken wordt om de vasten te breken.

Anouar Plaate en Muhammad Nicolaas

Anouar Plaate en Muhammad Nicolaas

Nieuwsgierig
De Bonairianen Anouar Plaate (49) en Muhammad Amin Nicolaas (39) zitten ook aan tafel. Ze zijn respectievelijk achttien en tweeëneenhalf jaar moslim. Plaate merkt op dat in al de jaren dat hij moslim is, eilandbewoners nieuwsgierig zijn naar de islam. “Ze vinden het knap dat een Bonairiaan tot de islam is bekeerd en zich moet houden aan de wetten van Allah en de islam.” Juist doordat hij als eilandskind moslim is geworden, is er meer vertrouwen, vertelt Plaate. “De boodschap van je eigen mensen zal eerder raken, dan die van een buitenstaander. Ik ben hier opgegroeid en het is vertrouwd.”

Zijn beleving van de islam is na jaren veranderd. Hij is serieuzer geworden in zijn geloof. Plaate:“Je moet het zo vergelijken: je hebt je rijbewijs gehaald, maar je bent nog geen chauffeur. Nu pas ga je leren rijden. Naarmate ik ouder word besteed ik meer tijd aan mijn geloof en zie de positieve veranderingen in mijn leven.”

Betrouwbaar
De geboortenaam van Muhammad Amin Nicolaas was Anthony. Hij was van plan om niet meer te geloven in God, na verschillende geloven te hebben beoefend. Totdat hij in aanraking kwam met de Islam. “De Islam is voor mij de meest betrouwbare en geloofwaardige geloof. Daarom ben ik moslim geworden.”

Toen hij zich bekeerde tot de Islam vond men het op Bonaire vreemd. Nicolaas: “Ik kreeg in het begin te horen dat ik moslim ben geworden om met vier vrouwen te trouwen of omdat ik voor jihad was. Daarna begreep men het wel en begon me vragen te stellen.”

Nicolaas denkt dat langzaamaan meer Bonairianen moslim zullen worden. “Ik voel me gelukkig. Het maakt eigenlijk niet uit welk geloof je aanhangt. Je geloof is een manier van leven en gedragen.”

Door Belkis Osepa