Foto: Curacao Pride

De Curaçaose regering wil in cassatie om te voorkomen dat lhbti-mensen kunnen trouwen. “Triest”, vindt Janice Tjon Sien Kie van stichting Human Rights Caribbean (HRC). “Het gaat hier om gelijke rechten en mensenrechten binnen het Koninkrijk.”

De overheid discrimineert en moet daarom zorgen dat iedereen alsnog kan trouwen en ook ingeschreven kan worden, oordeelde de rechters in hoger beroep. De stichting vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet opnieuw belastinggeld gaat gebruiken ‘om rechten van een deel van de bevolking aan te vechten’.

Op Curaçao zijn lhbti-mensen ‘tweederangsburgers’
Volgens Tjon Sien Kie hebben verschillende koppels lang naar het moment uitgekeken waarop ze kunnen trouwen. Vooral zodat ze straks zich niet meer als ‘tweederangsburgers’ hoeven te voelen, terwijl ze dezelfde belastingen betalen. De uitspraak gaat tenslotte over het burgerlijk huwelijk, niet om een kerkelijk huwelijk.

‘Meerdere koppels willen als eerste trouwen’
Volgens de stichting zouden meerdere koppels wel als eerste willen trouwen op het eiland. “Ik hoor dit van meerdere koppels om mij heen. Misschien wordt het eerste huwelijk een gezamenlijke ceremonie met meerdere koppels tegelijk, die allemaal graag als eerste willen trouwen.” In Amsterdam gebeurde dat al in 2001.

“Lhbt’s moesten in de afgelopen jaren noodgedwongen in het buitenland trouwen”, vertelt Tjon Sien Kie. “Ik hoor van koppels om mij heen, Yunan di Kòrsou (eilandkinderen), dat zij zouden zelfs willen gaan scheiden zodat zij thuis, hier op hun eigen eiland, opnieuw kunnen gaan trouwen. In bijzijn van hun eigen familie en vrienden.”

Het gaat om gelijke rechten
Het gaat verder dan het recht om te kunnen trouwen met wie je wil. Puur vanwege hun geaardheid krijgen lhbti-koppels geen medische volmacht, geen recht op partnerpensioen, geen weduwe-uitkering en worden ze ook niet automatisch meeverzekerd met hun partner.

Hoewel de Curaçaose regering weigert het huwelijk open te stellen voor lhbti-mensen, krijgt Tjon Sien Kie door de rechterlijke uitspraak alleen maar positieve reacties uit haar omgeving. “Ik bevind mij in een geëmancipeerde, vredelievende omgeving, waarin mensen alleen maar blij zijn dat we zo’n grote stap op het gebied van mensenrechten hebben behaald.”

Dat de regering in cassatie wil, komt voor Tjon Sien Kie niet als een verassing. “Wij zijn hierop voorbereid en zullen strijden totdat lhbt-mensen dezelfde rechten hebben.”

‘Blij met reactie staatssecretaris Van Huffelen’
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft na de uitspraak meteen gereageerd. “Ik ben blij met deze uitspraak van het gemeenschappelijk Hof van Justitie. Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor alle stellen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt.”

Tjon Sien Kie zegt ook ‘blij’ te zijn met de reactie en steun vanuit het Nederlandse kabinet. “Human Rights Caribbean is van mening dat iedereen binnen het Koninkrijk dezelfde mensenrechten moet hebben. En het is eigenlijk jammer dat hiervoor een rechtszaak aangespannen moet worden.”