Foto: Pixabay

Ook partners van hetzelfde geslacht hebben op Aruba en Curaçao het recht om te kunnen trouwen, zo oordeelt het gemeenschappelijk Hof van Justitie (Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba). In beide landen is dat nog niet mogelijk.

Volgens de huidige wetgeving van Aruba en Curaçao kan een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw worden aangegaan. Maar het Hof oordeelt dinsdag dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd met het discriminatieverbod en de staatsregelingen.

In de Curaçaose zaak oordeelt het Hof bovendien dat de mensenrechtenverdragen worden geschonden, doordat er geen geregistreerd partnerschap is ingevoerd. Aruba kent die vorm wel.

Het huwelijk wordt op Aruba en Curaçao niet meteen opengesteld, omdat de regeringen van Aruba en Curaçao nog bezwaar kunnen indienen. Als dat gebeurt, zal de Hoge Raad in Den Haag er dan definitief over moeten beslissen.

‘Onverwacht, echt goed nieuws’
Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, initiatiefneemster van de zaak op Curaçao, reageert dolblij op de uitspraak van de rechter. “Het is onverwacht, maar echt heel goed nieuws. Mooier kunnen we niet wensen! Mensen realiseren zich vaak niet wat het betekent als je in je relatie niet dezelfde rechten hebt als een ander.”

Ook Nederlandse kabinet reageert

“Ik ben blij met deze uitspraak van het gemeenschappelijk Hof van Justitie”, reageert staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) tegenover Caribisch Netwerk.

“Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor alle stellen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt.”

Officieel hebben de regeringen van Aruba en Curaçao tot maart 2023 de tijd om in cassatie te gaan. Maar ze kunnen ook voor die tijd laten weten of ze zich erbij neerleggen.

Mocht de vonnis definitief worden, dan betekent het dat ambtenaren per direct moeten meewerken aan het sluiten van een huwelijk en het administratief verwerken.

Wat betreft Tjon Sien Kie is de rechter nu ‘heel duidelijk’ geweest in zijn uitspraak. “Het is een enorme opsteker voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba.”

Adopteren van kinderen
De uitspraken van het Hof hebben geen gevolgen voor de regeling van adoptie. Over de openstelling van adoptie voor paren van gelijk geslacht moet eerst een debat gevoerd moet worden in de parlementen van beide landen, aldus de rechter.

Twee uitspraken
Het zijn twee verschillende uitspraken die vandaag door het gerechtshof achter elkaar zijn gedaan. Voor Aruba gaat het om het een zaak van Fundacion Orguyo Aruba en twee vrouwen tegen het Land Aruba. Voor Curaçao gaat het om een zaak van Human Rights Caribbean Foundation en twee vrouwen tegen het Land Curaçao.