Een still uit de documentaire One Kingdom, One Love

Een still uit de documentaire ‘One Kingdom, One Love’

HILVERSUM – Zondag gaat in Amsterdam een documentaire over de positie van LHBT’ers in het Koninkrijk in première. De persoonlijke verhalen en standpunten van politici in de film maken duidelijk wat het taboe rondom seksuele geaardheid in de Caribische rijksdelen teweegbrengt. 

De documentaire One Kingdom, One Love gaat over de zogenoemde Koninkrijksboot, die in augustus meevoer tijdens de Amsterdam Gay Pride 2015. Het kabinet in Nederland wil meer acceptatie voor LHBT’ers in het Koninkrijk en deze documentaire moet daarbij helpen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft voor de film zo’n 10.000 euro uitgetrokken.

Persoonlijke verhalen
Op Curaçao en Sint Maarten doen onder andere een transseksueel en een homoseksueel hun verhaal voor de camera. Zij leggen uit hoe hun eigen familieleden ze hebben bedreigd, en hen geestelijk en fysiek mishandelden. Ook het Arubaanse parlementslid Desiree Croes doet in de documentaire haar persoonlijke verhaal. Ze staat stil bij de impact op haar leven als politica, nadat zij openlijk op Aruba er voor uitkwam dat ze lesbisch is.

Dinsdag wordt op het ministerie van BZK de film vertoond aan topambtenaren en de Vertegenwoordigingen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Den Haag. Ook de personen die openlijk hun verhaal hebben gedaan in de documentaire zijn daarbij aanwezig. Zij hopen dat ambtenaren en politici vanaf dinsdag zichtbaarder opkomen voor de positie van LHBT’ers op de eilanden.

Eilanden
Concrete plannen om de documentaire op de eilanden te vertonen zijn er nog niet. Een woordvoerder van het ministerie van BZK laat weten dit nog te onderzoeken. “Al dan niet met ondersteuning van de Vertegenwoordiging. Op Aruba worden hier al enkele concrete stappen toe gezet.”

Door John Samson