Foto: Natasja Gibbs

AMSTERDAM – “Binnen de homogemeenschap in Nederland worden we vaak als lustobject gezien of als ‘diversiteitsmascotte’ ingezet. Bij de politie voelen we ons door etnisch profileren niet veilig. En in in onze eigen zwarte gemeenschap zijn we nog altijd een taboe.”

De Curaçaose Naomie Pieter van Black Queer & Trans Resistance is de discriminatie en het geweld tegen zwarte LHBT-ers in Nederland zat. Samen met onder andere de Curaçaose activisten Collin Edson en Wigbertson Julian Isenia organiseerde ze zondag de ‘Mars Voor Het Recht Om Jezelf Te Zijn’. Ruim 200 mensen kwamen in Amsterdam daar op af.

Tekst gaat verder onder de video
Door Natasja Gibbs

Alleen al in de eerste maand van 2018 vielen er vier slachtoffers door homo-gerelateerd geweld. “Het recentste slachtoffer was een 24-jarige zwarte jongen. Maar dat werd door de politie afgedaan als ‘een ordinaire roofoverval’. Terwijl zijn situatie vergelijkbaar was met die van de andere slachtoffers, alleen was hij zwart”, vertelt medeorganisator Isenia.

“We zien dat te vaak gebeuren: dat wij zwarte mannen niet als slachtoffer kunnen worden gezien, maar wel als potentiële dader. Bizar want uit cijfers blijkt dat helemaal niet.”

Wigbertson en de andere organisatoren van de mars willen een serieuzere behandeling door de politie en door de homogemeenschap in Nederland. “Hashtag Ik ben geen lustobject en hashtag  I am not your chocolate, gebruik die hashtags als je over deze mars iets zegt of filmt op social media”, roept medeorganisator Collin Edson vlak voor de mars.

Amsterdams GroenLinks gemeenteraadslid Simion Blom was er ook  – Foto: Facebook

“De voorzieningen voor zwarte gay mensen zijn minder dan voor witte gays”, vertelt Naomie Pieter. “Men gaat er vanuit dat als je zwart en gay bent je dezelfde steun nodig hebt als alle andere gays. Maar er wordt geen rekening gehouden met onze Caribische achtergrond. Wij komen uit een gelovige omgeving waarin amper over seksualiteit wordt gesproken, laat staan over homoseksualiteit.”

“Je kunt mijn kleur, geaardheid en geslacht niet van elkaar scheiden” – Foto: Natasja Gibbs

De initiatiefnemers van de mars willen verder meer plekken waar zwarte LHBT-ers vanuit hun eigen Caribische achtergrond ondersteuning kunnen krijgen, en tenslotte ook meer uitgaansplekken waar ook zij zich thuis voelen. “Reken ons erbij in plaats van dat wij alleen mogen komen opdagen als er iets met diversiteit wordt gedaan.”