Het Curaçaose kabinet wil tot aan de Hoge Raad voorkomen dat lhbt’s op het eiland mogen trouwen. Het ministerie van Justitie laat een week na de uitspraak weten ‘niet overtuigd te zijn’ van wat de rechters in hoger beroep oordelen. 

Op Curaçao en Aruba kunnen alleen paren van verschillend geslacht met elkaar trouwen. Koppels die niet-hetero zijn worden daardoor puur op basis van hun geaardheid uitgesloten, oordeelt het Hof. De overheid mag volgens de staatsregeling en internationale verdragen burgers niet discrimineren en moet daarom zo snel mogelijk zorgen dat het huwelijk wordt opengesteld, vinden de rechters in hoger beroep.

‘Curaçao heeft geen enkele juridische verplichting’
“De regering van Curaçao is van mening dat die geen enkele nationale of internationale juridische verplichting heeft om de traditionele huwelijk open te stellen”, schrijft het ministerie van Justitie in een persverklaring. “Ook niet om een vergelijkbare verbintenis als het huwelijk in te stellen voor homoseksuele koppels.”

Op Aruba heeft de regering officieel geen beslissing genomen, maar coalitiepartij MEP van premier Wever-Croes wil dat het eiland in cassatie gaat en een referendum gaat uitroepen.

Teleurstelling en onbegrip bij mensenrechten-activisten
“Het is een gemiste kans om mensenrechten te respecteren”, reageert Janice Tjon Sien Kie van Human Rights Caribbean op Curaçao. “Het is niet goed om publieke middelen te gebruiken om rechten van een deel van de bevolking aan te vechten.”

“Het cassatie-proces kost veel geld, maar uiteindelijk is het uitstel van executie. Vrouwen mochten vroeger ook niet stemmen, mensen van kleur moesten vroeger ook achterop zitten in de bus, dat is later ook rechtgetrokken.Daarom ben ik er van overtuigd dat de hoogste rechter ons uiteindelijk ook gelijk gaat geven.”

“We hebben er alle vertrouwen in dat ook de hoogste rechter in het Koninkrijk ons gelijk gaat geven. Dat is waar het op neer komt”, aldus. “Het is jammer dat de overheid nu deze beslissing neemt. Maar we zijn goed voorbereid.”

Stilte vanuit politiek Willemstad
Eerder oordeelde de rechtbank al dat Curaçao discrimineert. De regering ging in hoger beroep bij het Hof.  Sinds de nieuwe vonnis op 6 december is uitgesproken, zijn nauwelijks reacties gekomen vanuit de politiek op het eiland.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft na de uitspraak meteen gereageerd. “Ik ben blij met deze uitspraak van het gemeenschappelijk Hof van Justitie. Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor alle stellen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt”, zei ze vanuit Brussel tegenover Caribisch Netwerk.

Oppositiepartij MAN: ‘Dit was te verwachten’
Dat de Curaçaose regering kiest om in cassatie te gaan ‘was te verwachten’, reageert parlementslid Giselle McWilliam van oppositiepartij MAN. “Jammer dat het kabinet de kans niet aangrijpt om met een wetsvoorstel voor geregistreerd partnerschap te komen.”

McWilliam heeft eerder geijverd voor een wetsvoorstel om geregistreerd partnerschap te regelen, maar dat is nooit voor stemming naar het parlement gestuurd. Volgens haar vanwege gebrek aan steun binnen het parlement.

De reden dat de regering nu in cassatie gaat, ziet McWilliam dan ook vooral in ‘puur politieke belangen’. De coalitie van partijen MFK en PNP is volgens haar “tegen het homohuwelijk én geregistreerd partnerschap.”

McWilliam was op 6 december ‘blij’ met de uitspraak van de rechter ‘omdat het gaat om mensenrechten, gelijkheid en gerechtigheid.” Ze vindt het jammer, maar verbaasd is ze niet over het besluit. “Ik zit nu al een tijdje in de politiek en ik kan deze manoeuvres allemaal aan zien komen.”

Regering Aruba blijft nog stil
Het Arubaanse kabinet heeft nog niet bekend gemaakt of ze zich bij de rechterlijke uitspraak neerleggen of dat ze bezwaar gaan tekenen door naar de Hoge Raad stappen. De MEP-fractie, de grootste coalitiepartij, wil dat de regering in cassatie gaat én een referendum gaat houden.

Verschillende christelijke vertegenwoordigers, waaronder de katholieke en de protestantse kerk, hebben maandag met het Arubaanse kabinet overlegd. Zij hebben met klem de regering verzocht om in cassatie te gaan, meldt 24Ora. De christelijke leiders betichten de rechtbank van activisme, door de ‘ideologie’ toe te passen van mensen die niet-hetero zijn.

Ook op Curaçao hebben enkele christelijke groepen gereageerd. Ze noemen het openstellen van het huwelijk ‘een duivels plan’ en wijzen naar Den Haag als de boosdoener van de (onwelgevallige) rechterlijke uitspraak.