WILLEMSTAD – Groen licht voor corona-zelftesten op Curaçao zorgt gelijk voor ‘illegale verkoop’. De Inspectie voor de Volksgezondheid is bezorgd, omdat mensen mogelijk zelftesten gebruiken die minder of helemaal niet betrouwbaar zijn. 

Donderdag is de verkoop van de antigeen-zelftest van start gegaan. Alleen apotheken mogen de zelftesten aan mensen verkopen. Grote bedrijven mogen bij de erkende importeurs zelftesten inkopen, op de voorwaarde dat hun werknemers ze gratis kunnen gebruiken.

De inspectie maakt zich grote zorgen dat de zelftesten nu worden doorverkocht op het eiland. De testen kunnen beschadigd zijn geraakt zonder dat mensen het doorhebben. Dat kan als de zelftesten bijvoorbeeld niet goed vervoerd of bewaard worden, meldt de inspectie. Ze kunnen dan zo goed als onbruikbaar zijn geraakt.

Kwaliteitseisen
Volgens Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Sirving Keli, is de verkoop van de zelftesten doelbewust via een centrale manier geregeld. Alleen zo kan de inspectie in de gaten houden of de importeurs en apotheken wel of niet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen.

Als ze illegaal worden doorverkocht of gekocht kan de kwaliteit dus niet gegarandeerd worden, vertelt inspecteur Keli aan Caribisch Netwerk:

Inspecteur Keli over de verkoop van zelftesten

De opkomst van de Omikron-variant zorgt dat er een stormloop is op de zelftesten, die vorig jaar nog verboden waren op het eiland. Door de explosieve stijging van de besmettingen, heeft het kabinet besloten om die toch toe te staan zodat mensen zich sneller testen bij klachten.

Het aantal officiële geregistreerde besmettingen blijft fors groeien op Curaçao. In totaal zijn er nu 8.801 actieve coronagevallen op een bevolking van 160.000 mensen. Zondag werden er weer 749 mensen officieel positief getest. Er liggen 26 mensen in het ziekenhuis, waarvan zeven van hen in de intensive care.

Een zelftest is niet bedoeld als de vervanger voor de officiële PCR-testen.

Maximumprijs
Op sociale media blijkt hoe de prijzen voor zelftesten fors variëren: tussen 9 en 25 Antilliaanse gulden per test. Het kabinet wil een maximumprijs gaan invoeren voor de corona-zelftest. Dit bevestigt minister Ruisandro Cijntje van Economische Ontwikkeling aan Caribisch Netwerk.

De minister ziet dat er onrust en bezorgdheid onder inwoners vanwege de prijzen. “Wij hebben weliswaar een vrije markt, maar het is ook een feit dat wij midden in een pandemie zitten. Waar het nodig blijkt zullen wij zo snel mogelijk ingrijpen”, aldus minister Cijntje.

Monopolie
Er is kritiek dat de verkoop van de corona-zelftest uitsluitend via de apotheken moet verlopen. Maar dat kan niet als monopolie beschouwd worden, stelt Serving Keli. “Van een monopolie is er geen sprake, omdat ook de mogelijkheid wordt aangeboden aan de publieke organisaties en grote bedrijven om de corona-zelftest in te kopen. Elke geneesmiddelengroothandel is vrij om de zelftesten in te kopen. Elke apotheek kan het verkopen.”