Foto: Epidemioloog Izzy Gerstenbluth maakt zich grote zorgen/foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Vaccineren en de booster nemen is ‘de enige oplossing’ om een nieuwe coronagolf te voorkomen, ook vanwege de nieuwe Omikron-variant. Dat zegt de Curaçaose regering die de media optrommelde vanwege stijgende coronacijfers op het eiland.

Op donderdag 16 december waren er 37 nieuwe coronagevallen en ligt het totaal op 188. Dat is een verdubbeling tegenover de aantallen van de afgelopen maanden. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth komt dit door Omikron, hoewel officieel de variant nog niet is vastgesteld op het eiland. Toch maakt hij zich al grote zorgen vanwege de hoge besmettelijkheid.

“Vanuit epidemiologisch oogpunt zouden wij het liefst zwaardere maatregelen zien. Ondanks dat Omikron nog niet is aangetoond in de testuitslagen, kun je ervan uitgaan dat de variant wel al aanwezig is op het eiland”.

In de persconferentie zijn geen zwaardere maatregelen aangekondigd. Wel is er gewaarschuwd dat als het aantal besmettingen oploopt, dit onvermijdbaar zal zijn.
“We willen allemaal geen zwaardere maatregelen tijdens de feestdagen. Dus zorg er zoveel mogelijk voor dat verspreiding wordt tegengegaan. Hou je aan de maatregelen en vermijd drukke plekken”, waarschuwt Gerstenbluth.

‘Je kan ervan uitgaan dat Omikron op het eiland is -epidemioloog Izzy Gerstenbluth ‘

De epidemioloog verwacht dat door de feestdagen het aantal besmettingen in de komende tijd rap zal toenemen en sluit niet uit dat in de komende periode hoge risico-evenementen niet meer door zullen kunnen gaan.

Boostercampagne gestart
De Curaçaose premier Gilmar Pisas blijft het vaccineren en nu ook de boosters promoten. Het helpt aanzienlijk tegen ziekenhuisopnames, zegt hij: Van de 236 mensen die tot nu toe opgenomen zijn in het ziekenhuis, waren er 216 niet gevaccineerd.

Of de boostershot ook opgenomen gaat worden in de huidige QR-code is op dit moment nog niet zeker, maar hij sluit het niet uit. Deze week is Curaçao begonnen met het zetten van de prikken, voor ongeveer 31 duizend mensen. In totaal komen 88 duizend mensen tijdens de eerste fase in aanmerking. Zestig plussers en zorgmedewerkers krijgen voorrang.

Voorwaarde om de boostershot te krijgen, is wel dat je je laatste vaccinatieprik drie maanden geleden hebt gekregen. Eerder zei de overheid nog zes maanden.

Geen herstelbewijs
Mensen die al corona hebben gehad, kunnen op Curaçao nog steeds geen QR-code krijgen. Zoals in Europa kan. En dat beleid gaat ook niet veranderen, zegt Lesley Fer, hoofd van het crisisteam.
“Wij houden vast aan dit beleid dat je alleen volledig gevaccineerd (dubbele vaccinatie) of met een herstelbewijs in combinatie met tenminste één vaccinatie een QR-code kan aanvragen.”

Volgens Gerstenbluth is dit omdat het niet bekend is hoelang mensen na besmetting afweerstoffen in hun bloed hebben. Ook met de intrede van Omikron is hierover nog heel veel onbekend. Ook is er in Nederland geen eenduidig beleid, zegt hij.

‘Verschillende GGD’s in Nederland stellen allemaal op een andere manier een herstelbewijs op’

“Verschillende GGD’s in Nederland stellen allemaal op een andere manier een herstelbewijs op. Op sommige staat alleen dat iemand besmet is geweest. Maar zonder bijvoorbeeld de datum erop. Dat maakt het voor ons moeilijk om het herstelbewijs te accepteren.”

In Nederland werden herstelbewijzen uit Curaçao ook vaak niet geaccepteerd, zegt de epidemioloog. “Omdat dit voor heel veel onduidelijkheid zorgt, hebben wij besloten om een QR-code aan de hand van een herstelbewijs en het inreizen met een herstelbewijs helemaal uit te sluiten.”