KRALENDIJK – “Het is geweldig dat we de mogelijkheid hebben om de boosters snel te zetten op Bonaire’’, zegt Daniel van Veerdam, dokter bij ziekenhuis Fundashon Mariadal. Donderdag was de aftrap van de boosterprikvaccinatie voor de 18-plussers op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

“Deze booster is wat we nodig hebben, naast die twee andere prikken, om veilig de toekomst tegemoet te gaan’’, aldus gezaghebber Edison Rijna. De doelgroep van 60 jaar en ouder en de gezondheidsmedewerkers zijn eerder al aan de beurt geweest. Het Bestuurscollege en de pers konden onlangs op Bonaire ook al hun boosterprik halen.

Effectiviteit eerste twee prikken minder
Voor mensen die de eerste twee vaccinaties hebben gehad, maar de boosterprik niet zien zitten, heeft dit volgens van Veerdam consequenties. “We zien dat de effectiviteit van de eerste twee prikken langzaam begint af te nemen en met de komende Omikron variant is dat gewoon niet genoeg; mensen kunnen ziek worden, of het virus doorgeven.’’

Garantie werking nieuwe variant
Op de vraag of er echt garantie is dat de boosterprik werkt tegen de nieuwe Omikron variant, antwoordt van Veerdam: “Op dit moment heeft Pfizer/BioNTech er onderzoek naar gedaan en inderdaad gezegd dat het bescherming biedt bij die booster, dus bewijs wordt verzameld op dit moment, maar de eerste signalen zijn zeer positief.’’

Onzekerheid over consequenties voor reisbubbel
Het is nog niet zeker wat de boosterprikvaccinatie zal betekenen voor het reisbeleid. “Nu onze aantallen naar beneden gaan, zien we dat het op de andere eilanden weer omhooggaat’’, zegt Rijna. “Dus het hangt af van de situatie op de eilanden. Het is iets wat de Publieke Gezondheidszorginstellingen onderling moeten afstemmen om te kijken wat er mogelijk is, maar wij doen van onze kant onze best om de reisbubbel weer voor elkaar te krijgen.’’

Extra prikdagen
Publieke Gezondheid heeft voor de maand december extra prikdagen ingelast. ‘’We zien graag dat zo veel mogelijk inwoners van Bonaire goed beschermd en volledig gevaccineerd het nieuwe jaar ingaan. Daarom doen we nu een eindspurt zodat meer mensen de boosterprik, of de eerste of tweede coronaprikken kunnen halen,” aldus Joey van Slobbe, coördinator vaccinatie van de afdeling Publieke Gezondheid.

Voor de boosterprik krijgen bewoners een apart vaccinatiebewijs. Momenteel wordt eraan gewerkt om deze ook als QR-code beschikbaar te stellen. “Dus dat zal niet al te lang meer duren’’, aldus van Veerdam.