KRALENDIJK – “In de situatie waarin we nu zitten, moeten we nieuwe maatregelen nemen’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie maandag. “De afgelopen dagen hebben we een duidelijke stijging gezien van het aantal mensen in isolatie en het aantal nieuwe besmettingen.’’

De nieuwe maatregelen, die vanaf 4 januari ingaan en een maand zullen gelden, zijn vooral om samenscholing te voorkomen. Zo mogen in de privésfeer maximaal tien mensen bij elkaar komen en is in winkels slechts een persoon van een huishouden toegestaan.

Snelle stijging besmettingen verwacht
Bonaire heeft momenteel 262 actieve coronabesmettingen en vier mensen liggen in het ziekenhuis. Op het eiland is sinds vorige week de omikronvariant vastgesteld. De afdeling Publieke Gezondheid verklaarde toen al dat rekening gehouden moest worden met een snelle stijging van het aantal besmettingen.

Alle horecabedrijven mogen nog steeds tot 00:00 uur openblijven, maar mag niet met meer dan 4 personen aan een tafel worden gezeten. Seksclubs moeten dicht en casino’s om 00:00 uur sluiten. Evenementen buiten mogen nog steeds doorgaan, maar met maximaal 50 man en vaste zitplaatsen, zonder zang en dans.

Sterke stijging
Vorige week liet dokter Michael Mercuur van Publieke Gezondheid weten dat het bij 17 van de 60 gevallen gaat om de omikron variant. “Inmiddels is dat ongeveer 60 van de 100’’, vertelt Mercuur. “En dat is in de lijn der verwachtingen. Omikron zal de deltavariant verdringen. Het begon met 5 procent, toen 25 procent toen wij het nieuws naar buiten brachten en het is nu 60 procent. Naar verwachting komt het tegen de 90 procent aan.’’

Grote onzekerheid ziekteverloop
Over het ziekteverloop van de omikronvariant kan Publieke Gezondheid nog weinig duidelijkheid geven, omdat het over het algemeen nu vooral jonge mensen zijn die besmet zijn met de omikron variant. “Dus hoe het ziekteverloop in zijn algemeenheid gaat zijn als alle leeftijdsgroepen straks in contact zijn gekomen, dat blijft een grote onzekerheid’’, aldus dokter Noortje Bouwmeester van de afdeling Publieke Gezondheid.

Wel zijn er een aantal dingen die opvallen. “Wat ons bijvoorbeeld opvalt is dat mensen langer klachten hebben als zij in isolatie zitten. Waar we dus meer dan eerder mensen moeten adviseren om langer in isolatie te blijven’’, aldus Bouwmeester.

Geen acuut gebrek in de zorg
Curaçao heeft Nederland onlangs om medisch hulpverzoek gevraagd. Volgens dokter Mercuur is zoiets op Bonaire momenteel niet aan de orde. “Naar mijn weten is er nu geen acuut gebrek in de zorg. Er wordt wel geanticipeerd op een eventuele toename, maar op dit moment is er geen probleem en ik voorzie ook geen probleem om daarbij door Nederland in te grijpen.’’

Zelftesten zeker een mogelijkheid
Op Curaçao werd onlangs besloten dat coronazelftesten toch verkocht mogen worden door de snelle spreiding van de omikronvariant. De testen mogen daar zonder recept worden verkocht in de botika’s. Hoe staat men daar op Bonaire tegenover? “Zelftesten zijn natuurlijk ook in Nederland al op grote schaal ingevoerd en dat is zeker een mogelijkheid om ook hier te gaan overwegen“, aldus Bouwmeester. “Dat zullen we bespreken met mensen die betrokken daarbij zijn en daar zullen we later op terugkomen.’’

Onder reizigers wordt al wel gewerkt met een zelftest. Vanaf woensdag 22 december moeten reizigers vanuit Nederland en de Verenigde Staten naast een PCR-test ook een zelftest doen bij aankomst. Als ze positief testen, moeten ze in isolatie en bij de afdeling Publieke Gezondheid een afspraak maken om zich opnieuw te laten testen.

Mogelijk extra maatregelen voor reizigers
Deze reisvoorwaarden werden toen genomen om de komst van de omikronvariant naar Bonaire te vertragen. Mogelijk komen er nog extra maatregelen bij voor reizigers naar Bonaire nu de variant daadwerkelijk op het eiland is. “Daar zullen we opnieuw naar kijken. U hoort daar snel nog meer over’’, aldus de gezaghebber.