Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “We hopen dat we komende week oncologie weer kunnen opstarten, want dat hebben we hard nodig”, dat vertelt Germaine Gibbs, woordvoerster van het Curaçao Medical Center (CMC). Op dit moment neemt het aantal Covid-positieven op Curaçao per dag af.

“Maar dat betekent niet dat we al uit de precaire situatie zijn”, zo legt Gibbs uit. “We willen in de komende twee à drie weken ook weer beginnen met de electieve zorg en zelfs poliklinische afspraken door kunnen laten gaan.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Nadat het eiland op 24 maart in een strenge lockdown is gegaan en daarna het vaccineringstraject is opgeschaald, is het aantal Covid-positieven de afgelopen periode drastisch afgenomen. Het aantal met Covid opgenomen patiënten in het ziekenhuis blijft echter hoog. “We hebben op dit moment (zaterdag 24 april) 72 positieve Covid-patiënten in het ziekenhuis waarvan 29 op de intensive Care (IC)”, aldus Gibbs.

Nog eens negen patiënten waren opgenomen in het ziekenhuis op Aruba waarvan er vrijdag vier weer zijn terug gevlogen. Vijf liggen daar nog op de IC. “Het aantal begint inderdaad te dalen maar zolang we geen electieve zorg kunnen bieden, zitten we nog steeds in een kritieke situatie”, vertelt de woordvoerster van het lokale ziekenhuis.

Ondersteuning
Tijdens het paasweekend zijn er twintig Nederlandse verpleegkundigen en artsen ingevlogen om het CMC te ondersteunen in het bieden van medische zorg. De zorgmedewerkers worden op alle afdelingen ingezet om daar waar mogelijk ondersteuning te bieden.

Dat deze ondersteuning hard nodig is, bleek uit een aantal testemonials van IC-verpleegkundigen die in de afgelopen weken gedeeld werden op social media. Zo ook die van Irina Scheffers, IC-verpleegkundige in het CMC. Zij vertelde over de hoge werkdruk en de impact die dit op haar heeft.

‘De werkdruk is onmenselijk hoog en de stress enorm’
– IC-verpleegkundige Irina Scheffers

“In de vijftien jaar dat ik op de IC werk, heb ik nog nooit onder dit soort omstandigheden gewerkt. De werkdruk is onmenselijk hoog, de stress is enorm, de verantwoordelijkheid is niet te dragen en de sterfgevallen zijn er veel. Er is wat hulp gekomen, maar helaas niet in de vorm van gekwalificeerd IC-personeel, waardoor de eindverantwoordelijkheid blijft bij een kleine selecte groep”, aldus Scheffers.

Bloedheet isolatiepak
De IC-verpleegkundige vertelt onder welke omstandigheden ze dagelijks moet werken. “Ik zou tijdens mijn dienst graag normaal willen kunnen plassen, en willen eten en drinken. Daar heb ik nu simpelweg geen tijd voor. Ik zou graag niet 8,5 uur lang in een bloedheet isolatiepak willen rondrennen. Ik zou graag niet omringd willen zijn met zoveel verdriet en ellende. Ik zou graag willen dat mensen inzien dat onze patiënten op de IC mensen zijn die vol in het leven staan, net als jij en ik en niet simpelweg mensen met een medische aandoening.”

Scheffers vervolgt: “dat maakt het namelijk niet minder erg dat hele jonge mensen overlijden. Ook mensen die obese zijn of hypertensie (hoge bloeddruk) of diabetes hebben, kunnen nog twintig of dertig jaar te leven hebben. Dit zijn mensen met een partner, met soms jonge kinderen, met ouders, broers, zussen, vrienden. Dit zijn mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt, in het verenigingsleven, bij de kerk, noem maar op. Gewone mensen met gewone levens”, aldus de IC-verpleegkundige.

Maatregelen
Gibbs benadrukt dat ondanks dat het aantal Covid-positieven per dag afneemt, mensen zich aan de maatregelen moeten blijven houden. “We hopen dat het aantal blijft dalen, dus mensen moeten zich nog steeds aan de regels houden en zich laten vaccineren. Pas als we meer plek hebben, vooral op de IC, dan beginnen we pas te normaliseren.’’