Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Op Curaçao hebben op zondag 18 april al meer dan 55.000 personen zich laten registreren voor een vaccin tegen het Covid-19 virus; daarvan zijn bijna 14.000 mensen twee keer geprikt.

Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is het streven om 85 procent van de samenleving te vaccineren, waarmee groepsimmuniteit kan worden bereikt. Als dat eenmaal is gebeurd, hoeft het eiland – dat nu midden in de lockdown zit – geen ‘sluiting van de samenleving’ meer mee te maken.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Er zijn zo’n 125.000 volwassenen op het eiland. Om 85 procent te bereiken, moeten meer dan 106.000 mensen worden gevaccineerd. Het eiland heeft het vaccinatietraject in de afgelopen weken in sneltreinvaart opgeschaald nadat het lokale ziekenhuis de toestroom Covid-patiënten die medische hulp nodig hadden niet meer aan kon. “De situatie in het ziekenhuis is nog steeds kritiek, maar wel gestabiliseerd”, aldus Germaine Gibbs, woordvoerster van het Curaçao Medical Center (CMC).

Moderna
Het eiland hoopt zich zo snel mogelijk uit de crisis te vaccineren en heeft meerdere priklocaties op het eiland geopend. Het eiland vaccineert momenteel zo’n 4000 mensen per dag. Om het vaccineren te kunnen opschalen is ervoor gekozen om over te stappen van het Pfizer-vaccin naar het Moderna-vaccin.
Moderna werkt op dezelfde manier als Pfizer, alleen hoeft het niet in een speciale vriezer bij -80 graden bewaard te worden.

Het Moderna-vaccin kan gewoon in de koelkast. De overheid heeft de ambitie om 7000 mensen per dag te vaccineren. Eind april zou iedereen die dat wil zijn eerste prik hebben gekregen. Dat betekent dat Curaçao de groepsimmuniteit in mei behaald kan hebben.

Ondanks dat de overheid hoog inzet om de groepsimmuniteit te bereiken, lieten de cijfers afgelopen week een kleine daling zien in het aantal mensen dat zich registreert voor de vaccinatie. Huisarts Jerry Semper vermoedt dat het overstappen naar het Moderna-vaccin hier iets mee te maken heeft. “We zullen niemand dwingen om zich te vaccineren, maar we vragen wel aan mensen om zich goed te laten informeren over de vaccins via officiële websites”. Volgens de huisarts circuleert er veel ‘fake news’ over de vaccins op social media.

Huisarts Jerry Semper legt uit hoe je nieuws kan checken op echtheid

90 procent
Volgens de huisarts werkt Moderna via dezelfde techniek als Pfizer en beschermen beide vaccins voor meer dan 90 procent tegen het Covid-virus. Afgelopen week werd ook bekend dat wetenschappelijk onderzoek laat zien dat als je gevaccineerd bent je het virus waarschijnlijk ook niet meer kan doorgeven.

Huisarts Jerry Semper over werking vaccin

De maatregelen zijn tijdens de persconferentie van 15 april met twee weken verlengd. Curaçao blijft in ieder geval nog tot 30 april in lockdown.