Foto: Curacao Medical Center

WILLEMSTAD – “Covid is geen spelletje, het is heel serieus”, vertelt een man die is besmet met Covid-19 en op de Intensive Care (IC) ligt van het Curaçao Medical Center (CMC).

Hij krijgt extra zuurstof toegediend en doet zijn verhaal voor de camera van het ziekenhuis. Het is heel snel gegaan vanaf het moment dat hij naar de dokter is gegaan met klachten en het moment dat hij op de IC-afdeling is opgenomen. Hij roept iedereen op zich aan de maatregelen te houden. “Want dit is echt geen pretje.”

Tekst gaat verder onder de video:

Video Curaçao Medical Cente

Curaçao is druk bezig de zorgcapaciteit van het eiland op te schalen. Dat is nodig omdat het aantal coronapatiënten in korte tijd enorm is toegenomen. Gevolg hiervan is dat het ziekenhuis overspoeld wordt met patiënten die zijn besmet met Covid-19. “De situatie is momenteel heel heftig voor ons personeel. Ze draaien overuren en gaan constant over hun eigen grenzen heen om de beste zorg te kunnen verlenen. Zij hebben de support van de gemeenschap nu echt nodig”, aldus Germaine Gibbs, woordvoerder van het CMC.

Oorlogsfilm
Een vrouw, die liever niet bij naam genoemd wil worden, heeft haar vader woensdagavond met ademhalingsklachten door Covid laten opnemen. “Toen ik daar gisteravond aankwam, schrok ik van wat ik daar aantrof. Het leek net een oorlogsfilm! Het viel mij op dat er veel jonge mensen werden opgenomen. Veel dames, jonge leeftijd, slank. Niet alleen oude mensen met overgewicht zoals je in de media leest. Mijn vader was juist de oudste. En hij is pas 52 en zit ook niet in de risicogroep.” Ze is vol lof over het personeel. “We zijn echt super goed geholpen door het personeel. Die verdienen echt een pluimpje.”

Gibbs bevestigt dit: “Momenteel hebben wij patiënten van verschillende leeftijden. Er komt van alles binnen, dus niet alleen maar ‘oudere’ mensen met onderliggende klachten en overgewicht, maar alle leeftijden, vormen en staat van gezondheid. Dus ook jonge, fitte mensen”.

Er zijn op dit moment 50 patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis (donderdagmiddag). De afgelopen dagen komen elke dag zeker vijf tot tien nieuwe Covid-patiënten binnen. Er is nog maar één IC-bed vrij. Daarom is de IC inmiddels uitgebreid naar de Acute Opname Afdeling (AOA) met vier additionele bedden maar ook deze afdeling is al bijna vol. “We zijn nu bezig met een uitbreiding naar meerdere afdelingen voor Covid-opnamen. We zijn deze week van 44 bedden naar 69 bedden in totaal gegaan. Daarbij zijn we van 16 IC-bedden naar 20 IC-bedden gegaan”, aldus Gibbs.

Hospitent
Buiten is een hospitent neergezet als backup voor Covid-afdeling. Hier kunnen zes bedden in, maar deze wordt op dit moment gebruikt voor triage. Dat houdt in dat nieuwe patiënten hier ontvangen en gescreend worden om te bepalen naar welke afdeling ze moeten gaan: de Covid-afdeling of naar de IC.

Ook andere afdelingen worden vrijgemaakt om Covid-patiënten op te kunnen vangen. “De AOA zit bijna vol, dus hebben we de afdeling Psychiatrie leeggemaakt. Alle psychiatrische patiënten worden elders ondergebracht waardoor deze afdeling ook ingezet kan worden voor Covid-patiënten. Als we verder moeten gaan uitbreiden, zullen ook andere afdeling gesloten moeten worden. Waarschijnlijk moeten we alle poliklinische afdelingen gaan sluiten”, vertelt de woordvoerder.

Op dit moment worden buitenlandse artsen en verpleegkundigen ingevlogen om het lokale ziekenhuis te ondersteunen. “We hebben op dit moment een mix aan buitenlandse verpleegkundigen en artsen uit Engeland, Amerika en Nederland. Wij maken hierbij gebruik van het Amerikaanse uitzendbureau AMI”, aldus Gibbs. “Vorige week waren dit in totaal 32 artsen en verpleegkundigen, maandag zijn er tien bijgekomen en vandaag weer tien. Dus in totaal 52 extra personeelsleden”.

Zorgen
Demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over de situatie in het ziekenhuis, dat vertelde hij donderdag tijdens een extra ingelaste persconferentie. “De capaciteit van het ziekenhuis gaat op dit moment de verkeerde kant op.” Hij roept iedereen op om zich aan de lockdown-maatregelen te houden. Dat benadrukte ook epidemioloog Izzy Gerstenbluth: “Ga niet de straat op en blijf vooral thuis.”