Foto: Tijdens de strenge lockdown zijn de stranden dicht/Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “Deze strenge maatregelen hadden we niet zien aankomen. Als we dit bij het boeken hadden geweten, hadden we een andere afweging gemaakt”, zegt Elliot Stavenger. Hij is één van de Nederlandse toeristen die momenteel met zijn partner op het eiland verblijft.

“Wij voelen ons dan ook een beetje misleid. Curaçao haalt de toeristen zelf naar het eiland, dan denk je dat ze met de maatregelen wel rekening met ons zouden houden, maar niets is minder waar”, aldus de gedupeerde toerist. Als hij dit had geweten was hij naar Aruba gegaan, of misschien wel thuis zijn gebleven.

Snelle stijging
Vanaf woensdag 24 maart zal Curaçao weer in een strenge lockdown gaan. Dat maakte demissionair premier Eugene Rhuggenaath maandag bekend tijdens een persconferentie. Door de snelle stijging van het aantal Covid-positieven ziet de overheid geen andere mogelijkheid dan het aanscherpen van de maatregelen. Het eiland is in drie weken tijd van 64 actieve gevallen (op maandag 1 maart) naar 1160 actieve gevallen gegaan (op maandag 22 maart).

Het lokale ziekenhuis, het Curaçao Medical Center (CMC) maakte gisteren bekend dat het ziekenhuis het aantal Covid-patiënten amper meer aankan. Van de zestien intensive-care (IC) bedden zijn twaalf momenteel bezet.

Britse variant
Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is de snelle stijging het gevolg van de nieuwe Britse variant van het Covid-19 virus dat sinds kort zijn intrede heeft gemaakt op het eiland. De nieuwe variant is vele malen besmettelijker wat de snelle stijging verklaart, maar ook gevaarlijker voor jongere mensen wat de leeftijden van de patiënten op de intensive care verklaart.

Volgens Germaine Gibbs, woordvoerder van het CMC zijn negen van de twaalf patiënten op de IC jonger dan 60 jaar. Zij noemt de situatie in het ziekenhuis momenteel dan ook ‘heel zorgelijk’.

Voorlopig niet meer naar het strand
Mayra Onderstijn runt een kleinschalig resort op het eiland. Zij zitten momenteel, eindelijk na een jaar, weer vol met toeristen. “Ja, dit is voor onze gasten echt heel vervelend”, vertelt Onderstijn. “Ze vinden het vooral heel jammer dat ze dadelijk niet naar het strand mogen en dat ze maar twee keer per week de deur uit mogen om boodschappen te doen, maar ondanks dat zijn de meeste op zich nog redelijk positief. Hier schijnt de zon en kunnen ze lekker bij het zwembad liggen. Gelukkig maar, want niet alle toeristen zullen toegang hebben tot een zwembad”, aldus Onderstijn.

‘Er komen massaal annuleringen binnen’
– resort eigenaar Mayra Onderstijn

Voor de verhuurders zelf is het echter een ander verhaal. “We lopen wederom inkomsten mis omdat gasten massaal annuleren voor april en misschien daarna ook nog. Waarom zouden ze hier komen als je maar twee dagen in de week alleen maar naar de supermarkt mag gaan. Voor ons is dit ellende! Wederom leegstand straks, geen inkomen. Het zijn voor ons heel moeilijke tijden”, aldus de verhuurster.

Vanaf woensdag 24 maart gaan de nieuwe maatregelen in. Curaçao gaat weer in lockdown en ook wordt ‘plachi di dia’ weer ingevoerd. Aan de hand van de letter op de kentekenplaat van de auto mogen bewoners twee keer per week de straat op om noodzakelijke boodschappen te doen. Uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven.

Zondag thuis
Zondag moet iedereen in huis blijven. Winkels en horeca moeten weer dicht. Restaurants en truk’i pan mogen open blijven om eten te bezorgen. Restaurants van hotels mogen wel gewoon openblijven.