Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Curaçao is begonnen met de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen. Sinds deze week mag er weer gezwommen worden in zee.

Maar de toegang is beperkt, het kan namelijk alleen op de dag dat de bewoners volgens hun ketenkenplaat de straat op mogen. En alleen maar tussen half 5 en 8 uur ‘s ochtends. De rest van de dag is de toegang tot de zee nog steeds verboden.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Curaçao is sinds 24 maart in een strenge lockdown. De bewoners mogen maar twee dagen per week naar buiten, namelijk op hun ‘plachi di dia’ (kentekenplaat van de dag). Op die dagen mogen ze alleen naar de supermarkt of botika (apotheek). Door het hoge aantal besmettingen en grote druk op het lokale ziekenhuis moest het eiland de maatregelen aanscherpen en voor de tweede keer in een strenge lockdown gaan.

New York Times
Curaçao werd eerder deze maand nog genoemd in de New York Times als land met de meeste Covid-besmettingen per 100.000 inwoners. Sindsdien probeert het eiland – met hulp van vaccins en medisch personeel uit Nederland, maar ook met hulp uit Aruba en St. Maarten – zich uit de crisis te vaccineren. Afgelopen week stond Curaçao wederom op een eerste plaats in de New York Times, nu als land waarbij de meeste vaccinaties per dag worden gezet.

Als gevolg van de strenge maatregelen en het vaccineren is het aantal dagelijkse nieuwe Covid-positieven enorm afgenomen. Waardoor het eiland kan beginnen met het versoepelen van de maatregelen.

Maatregelen
Curaçao liet eerder weten dat de maatregelen tot vrijdag 30 april zouden gelden. Inmiddels is bekend gemaakt dat het eiland de beslissing voor eventuele verlening of afschaling van de maatregelen over het weekend heen tilt. Het aantal patiënten met Covid in het Curaçao Medical Center (CMC) blijft nog hoog. Ook sterven er nog dagelijks mensen aan de gevolgen van Covid. Hierdoor is besloten dat het eiland in ieder geval tot maandag 3 mei onder de huidige maatregelen zal blijven.