Foto: Curaçao International Airport

WILLEMSTAD/ORANJESTAD  – Na lang onderhandelen heeft Venezuela eindelijk ingestemd met een repatriëringsvlucht vanuit Curaçao. Daardoor kunnen volgende week in ieder geval 120 Venezolanen die op het eiland zijn gestrand, eindelijk terug. En later ook meer.

“Het was heel moeizaam om ze terug te sturen, vluchten werden op het laatste moment afgezegd. De Venezolaanse overheid wilde ze pertinent niet terug hebben. Maar de toon is nu veranderd”, zegt de Curaçaose justitieminister Quincy Girigorie.

Quincy Girigorie in gesprek met Dulce Koopman

Download de audio hier
.

De overheid heeft lang moeten onderhandelen om maandelijkse vluchten nu mogelijk te maken. Aruba heeft al langer een vrijwillige terugkeerregeling en er zijn al drie vluchten uitgevoerd waarbij meer dan 700 Venezolanen zijn gerepatriëerd. Er zijn er nog honderden die zich geregistreerd hebben voor de volgende twee vluchten.

Ook de groep ongedocumenteerden op Curaçao kunnen (dan wel gedwongen) met de vlucht terug. De vlucht wordt door de overheid en de Venezolanen zelf betaald. Venezolanen zonder een legale status mogen de komende drie jaar echter niet terugkeren.

De Venezolaanse organisatie Venex zegt echter niet officieel bericht te zijn over de vlucht. “Contact met de lokale overheid was altijd moeizaam en was eenrichtingsverkeer. De laatste tijd, gedurende de pandemie is de verstandhouding verbeterd”, aldus Jennifer Rodriguez. Het aantal Venezolanen dat op het eiland komt, is volgens haar bovendien eerder afgenomen.

Opgepakte Venezolanen die deze maand illegaal wilden binnenkomen -foto: kustwacht

Volgens de kustwacht zijn de cijfers vergelijkbaar met 2019. Toen werden zo’n 250 illegalen aangehouden. Vorige week ontsnapten nog 17 ongedocumenteerde Venezolanen uit de gevangenis. Een aantal is weer opgepakt, maar de politie roept op dat de anderen zich snel moeten melden als ze volgende week nog met de vlucht mee willen.

Visumplicht
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is deze week hier voor het jaarlijkse overleg met de eilandsbesturen. Op Aruba is onder andere gesproken over een visumplicht voor Venezolanen als de grens weer opengaat. Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde, zegt de Arubaanse premier.

“Venezuela heeft een verzoek gedaan om de grens te openen. Maar we willen dat nog niet omdat we nog in een crisis zitten. We weten dat velen hier willen komen voor een betere toekomst, maar we moeten nu eerst aan onze toekomst denken ”, zegt premier Evelyn Wever-Croes.

Extra kustbewaking
De Nederlandse defensie heeft ook de kustbewaking uitgebreid op verzoek van Aruba. Met de extra mensen en middelen helpen ze de kustwacht tegen de smokkel op zee van Venezolanen. De afgelopen weken werden er verschillende boten met tientallen illegalen onderschept zowel bij Aruba als Curaçao. De extra controles zijn ook bedoeld om de wapen- en drugssmokkel tegen te gaan.

De situatie in Venezuela is nu gespannen in de aanloop naar de verkiezingen in december. Tijdens het overleg met minister Blok en de eilanden is dit ook aangekaart.