Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – De VVD wil dat het kabinet precies gaat uitleggen waarom Nederland geld vrijmaakt om Curaçao te helpen bij het vastzetten en terugsturen van Venezolaanse vluchtelingen.

Minister Stef Bos (Buitenlandse Zaken) maakte vorige week tijdens zijn bezoek aan Curaçao bekend dat Nederland 100.000 euro gaat bijdragen om de capaciteit van detentiecentra op het eiland te vergroten. Ook stuurt Nederland experts van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), zodat er sneller besloten kan worden wie ‘vluchteling’ is en wie wordt teruggestuurd.

Kamervragen
Kamerlid André Bosman heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan minister Blok en staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). De VVD wil van het kabinet weten op welke manieren Nederland de ‘financiële en technische steun’ biedt aan Curaçao.

Ook vraagt Bosman of de Nederlandse regering de portemonnee trekt uit ‘vrijwillige aard’ of vanuit ‘verplichtingen’ op basis van het statuut van het Koninkrijk.

In de afgelopen weken heeft het Nederlandse kabinet meerdere keren laten weten dat Curaçao en Aruba zelf verantwoordelijk zijn voor de opvang van de Venezolanen. Eerder zei staatssecretaris Knops dat de eilanden er niet op hoeven te rekenen dat Nederland ‘voor alles de portemonnee gaat trekken’.

Wel of geen vluchtelingen?

Nederland, Aruba en Curaçao erkennen de Venezolanen die via vliegtuigen en boten het eiland bereiken, niet als ‘vluchtelingen’. Dat gebeurt alleen als de Venezolanen politiek bedreigd of persoonlijk vervolgd worden in hun land. Het gaat tot nu toe vooral om mensen die om economische redenen Venezuela hebben verlaten, stelt minister Stef Blok die ook voor de eilanden Buitenlandse Zaken voert.