Foto: Kustwach Caribisch Gebied

DEN HAAG – Aruba en Curaçao hoeven van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) voorlopig niet te rekenen op geld vanuit Nederland voor de opvang van Venezolaanse migranten. “Wij zijn daar niet voor verantwoordelijk.”


Staatsecretaris Knops na de Rijksministerraad
– video: John Samson vanuit Den Haag

Premier Evelyn Wever-Croes van Aruba waarschuwde eerder dat ‘duizenden’ Venezolanen naar het eiland zouden komen als de situatie in Venezuela uit de hand loopt. Zowel de Curaçaose justitieminister als de Arubaanse premier willen dat Nederland geld vrijmaakt om de opvangmogelijkheden te kunnen vergroten.

Nederland wil vooralsnog alleen helpen met ‘kennis en kunde’ op het gebied van immigratie en asiel. “We laten de eilanden niet alleen, maar dat wil niet zeggen dat Nederland voor alles de portemonnee gaat trekken”, aldus Knops. “Dat geld hebben we niet op de begroting staan.”

De lokale overheidsinstanties melden dat er steeds meer Venezolanen naar de eilanden toevluchten vanwege de economische en politieke crisis in het buurland.

Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) wil opheldering over de situatie en heeft donderdag schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris.

Geen sprake van ‘vluchtelingen’

Het Nederlandse kabinet beschouwt de Venezolanen die naar de ABC-eilanden toevluchten niet als ‘vluchtelingen’. Dat benadrukte minister Stef Blok donderdag aan de Tweede Kamer. Volgens de minister, die ook namens de eilanden Buitenlandse Zaken doet, voldoen de Venezolanen daarvoor niet aan het VN-vluchtelingenverdrag.

Volgens dat verdrag moet er sprake zijn van een vorm van ‘persoonlijke bedreiging’, zegt de minister. Bijvoorbeeld dat ze vrezen om vervolgd te worden vanwege hun politieke overtuiging.