Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

DEN HAAG – Het verbeteren van de opvang van Venezolaanse vluchtelingen laat nog op zich wachten. Nederland maakt geen geld over zolang Curaçao geen voorstel indient ‘dat in lijn is met de internationale normen’ voor vreemdelingendetentie.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) op vragen van de SP na een uitzending van Nieuwsuur over Venezolaanse migranten op Curaçao. Het eiland is al bijna een jaar bezig om via het hulpverzoek 132.000 euro te krijgen om de detentie en opvang van Venezolanen te verbeteren.

De regering op het eiland heeft in september gevraagd om het Nederlandse hulpgeld over te maken zodat de bouw kan beginnen. “Curacao dient hier nog wel een concreet voorstel voor in te dienen dat in lijn is met internationale normen voor vreemdelingendetentie”, schrijft de staatssecretaris Knops. “Over de vormgeving van deze plannen worden momenteel gesprekken gevoerd met Curaçao.”

Het ministerie van Justitie van Curaçao laat in een reactie weten dat ‘het streven is om in januari 2019 een concreet plan te kunnen aanbieden aan Nederland over het opvangvoorstel en capaciteit’.

Tijdlijn: Hulpverzoek om detentie & opvang te verbeteren
  • Januari: De Curaçao regering zet een financiële hulpverzoek uit bij de Nederlandse regering, bevestigt het Curaçaose ministerie van Justitie.
  • April: De Nederlandse regering zegt 132.000 euro toe.
  • September: Curaçao vraagt Nederland om het geld vrij te maken.
  • November: ‘gesprekken’ om plannen concreet te maken nog steeds gaande.

SP-Kamerlid Ronald van Raak (SP) zegt tevreden te zijn met de antwoorden van Knops. “Ik heb er alle begrip voor dat er concrete plannen moeten liggen, om ervoor te zorgen dat het geld ook goed wordt besteed”, zegt Van Raak. “Goed dat de Nederlandse regering bereid is om Curaçao te steunen.”