Foto: FunX

AMSTERDAM – Als het aan een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad ligt wordt 1 juli – de dag waarop de afschaffing van de slavernij in het Nederlands Koninkrijk wordt herdacht en gevierd – een nationaal erkende dag, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag. 

Het voorstel komt van raadslid Nenita La Rose (PvdA) en wordt gesteund door GroenLinks, Denk, Bij1, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie. Samen vormen zij met met 26 van de 45 stemmen een meerderheid in de gemeenteraad. Het initiatief om van 1 juli een nationale dag te maken is overigens niet nieuw in het Nederlands Koninkrijk.

Al een nationaal erkende dag op Sint-Maarten
Op Sint-Maarten deze dag al omgedoopt tot ‘Emancipation Day’. “Op deze dag vieren we dat de Nederlandse koloniale overheersers de slavernij afschaften op Sint-Maarten en in de rest van het Nederlands Koninkrijk”, stelt de Sint-Maartense overheid. Sint-Maarten is hiermee het eerste en enige land in het Nederlands Koninkrijk dat van 1 juli een nationale vrije dag heeft gemaakt.

Het standbeeld van One Tete Loke op Sint-Maarten

Een van de vrijheidsstrijders die ook op 1 juli wordt herdacht is de Sint-Maartense One Tete Loke. Zij staat bekend als een vrouw die zich stelselmatig verzette tegen de slavernij op Sint-Maarten door keer op keer te vluchten van de plantage. Zij werd daarop gemarteld en verminkt. Toch weerhield haar dat er niet van om voor haar vrijheid en die van anderen te blijven vechten. Op Sint-Maarten staat daarom een standbeeld van One Tete Loke.

Mini audio-serie over Tula

Tula, door Edsel Selberie

Tula was de leider van de Curaçaose slavenopstand in 1795. Hoewel hij een belangrijke rol speelde in de strijd voor gelijkheid en vrijheid, is zijn naam niet voor iedereen bekend in het Nederlands Koninkrijk. Vooral kinderen in Nederland krijgen dit verhaal niet te horen tijdens de geschiedenisles.

Natasja Gibbs maakte samen met (stem)acteur Ayrton Kirchner speciaal voor deze dag een mini-audioserie waarin het verhaal van de Curaçaose vrijheidsstrijder Tula centraal staat. In de audio zijn geluidsfragmenten opgenomen uit de film ‘Tula the Revolt”.

Het verhaal van Tula door Natasja Gibbs & Ayrton Kirchner

Download audio

Andere dag door coronacrisis
Door de coronacrisis zijn grote evenementen niet toegestaan en vinden de herdenking en viering in een kleinere setting veelal online plaats. Dat geldt ook voor de jaarlijkse Keti Koti Tafel. Die gaat door via een live stream inclusief een ‘Keti Koti Thuis Pakket’ waarmee deelnemers helemaal in stijl mee kunnen doen vanuit hun huiskamer. Hetzelfde geldt ook voor de jaarlijkse herdenking in het Oosterpark en het festival na afloop. Daarvoor zijn alternatieven bedacht die vandaag via Facebook worden gestreamd.

Herdenkingsoptocht ‘Bigi Spikri’ in 2019 – Door Sam Jones

“Het besluit valt ons zwaar en is natuurlijk ook voor de gemeenschap en alle betrokkenen enorme teleurstelling. Helaas kunnen we niet anders, gezondheid staat voorop en we begrijpen dat dit de beste en veiligste oplossing is voor iedereen”, schrijft de organisatie op haar website. “Het Keti Koti Festival is er zeker weer in 2021, in het Oosterpark en altijd op 1 juli.”