Foto: Tweede Kamer / Motie-indiener Nevin Özütok (GroenLinks)

DEN HAAG – Komt er wel of geen subsidiegeld? De organisator van de nationale slavernijherdenking komt elk jaar opnieuw in onzekerheid. De Tweede Kamer wil daarom dat ze voortaan op subsidie kunnen rekenen.

Vrijwilligers krijgen ‘eindelijk een stukje zekerheid’, reageert motie-indiener Nevin Özütok (GroenLinks). Een meerderheid in de Kamer is het ermee eens dat de jaarlijkse onzekerheid ‘niet wenselijk’ is voor ‘een herdenking met een nationaal karakter’.

De stichting Ninsee, die de herdenking in Amsterdam organiseert, moet elk jaar opnieuw bij twee ministeries en nog een fonds om financiering vragen. Het kabinet moet van de Kamer nu gaan onderzoeken hoe het makkelijker kan.

Ninsee spreekt van ‘een goede ontwikkeling’. “Zoals het nu gaat is het ieder jaar vermoeiend. Dat is niet de wijze waarop je met een belangrijk moment in de geschiedenis omgaat. Wij zijn blij met het initiatief.”

Kritisch
VVD, PVV, SGP en Forum voor Democratie hebben tegen gestemd. Het is een ‘feel good-motie’, waarvan de tekst ‘niet klopt’, vindt VVD-Kamerlid André Bosman.

“De financiering moet zorgvuldig gebeuren”, benadrukt Bosman. “Over welke van al die herdenkingen gaat deze motie? In Middelburg en in Tilburg heb je ook een slavernijherdenking. Het is onverstandig om als Kamer te gaan zeggen: dan gaan we het regelen.”

Eerder dit jaar werd bekend dat het aantal slavernijherdenkingen in Nederland toeneemt.

D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken staat positief tegenover de motie. Voor 1 mei zal de regering laten weten hoe de jaarlijkse subsidie voor de nationale herdenking beter geregeld kan worden.

Officiële vrije dag
Özütok (GroenLinks) vindt dat de politiek meer aandacht moet besteden aan het slavernijverleden. Eerder droeg zij daarom tijdens Prinsjesdag een creoolse hoofddoek als statement.

Haar partij wil het liefst een stapje verder gaan. “Dat er een officiële vrije dag komt voor de viering van de afschaffing van de slavernij. Dat is een hartenwens”, zegt Özütok. Maar daar is geen meerderheid voor te vinden in de Kamer. Alleen GroenLinks en Denk zijn voorstanders.

‘Nationale herdenking?’
Volgens Ninsee is er veel werk aan de winkel. Waarnemend-directeur Urwin Vyent wijst erop dat de herdenking nog niet ‘nationaal’ is. “Het predikaat nationaal heeft het wettelijk nog niet gekregen. En dat terwijl de overheid en het koningshuis dat wel zeggen.”