Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Op Curaçao vaart Sint met zijn Pieten op 16 november de Annabaai binnen. Al jaren worden zijn Zwarte Pieten vergezeld door een aantal gekleurde Pieten, maar zwart blijft overheersend. “Wat Nederland doet met de kleur van Piet maakt ons niet echt uit”, zegt Solange Trinidad van Fundashon pa nos Muchanan (de organisatie achter de intocht). 

“Je moet ook bedenken dat Curaçao klein is, en het leuk en spannend is dat niemand Piet herkent. Met roetveegpieten vervalt dit element.”

Elisa Koek in gesprek met Solange Trinidad

De NTR hanteert dit jaar alleen maar roetveegpieten. Een groot deel van de Nederlandse gemeentes volgt dit beeld en Zwarte Piet lijkt daar langzaam van het toneel te verdwijnen. Op Aruba en Bonaire trekt men zich hier weinig van aan: de Pieten zijn ook dit jaar weer zwart. En, op Curaçao? “Wat de NTR doet, maakt ons niet echt uit”, zegt Trinidad.

‘Discriminatie speelt hier niet zo’
Trinidad benadrukt bovendien dat discriminatie geen grote rol speelt op Curaçao. In Nederland wordt er volgens haar heel veel gediscrimineerd naar zwarte mensen en worden Antillianen daar dagelijks mee geconfronteerd.  “Hierdoor is het Sinterklaasfeest ook in deze sfeer gekomen. Op de eilanden is de meerderheid van de bevolking een kleurling dus dat speelt niet. Het feest is gewoon leuk. De meeste mensen genieten ervan.”

Demonstratie op komst
De laatste jaren waren er kleine protesten rond de intocht van Zwart Piet. De organisatie Piet Bai Flit trok een groepje van ongeveer twintig mensen drie jaar geleden. Vorig jaar was er een man prominent aanwezig met een bord met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Dit jaar is Naomie Pieter op Curaçao, één van de prominente leden van de Nederlandse protestgroep Kick Out Zwarte Piet.

“We zijn inderdaad bezig met voorbereidingen voor een demonstratie”, legt Pieter uit. Momenteel is ze in overleg met verschillende mensen om de boodschap op een artistieke manier te kunnen verspreiden. “Hoe kan ik nog niet delen, maar er gaat zeker iets gebeuren.”

Elisa Koek in gesprek met Naomie Pieter

‘Mensen ontkennen hun roots’
Dat discriminatie niet speelt op Curaçao, maakt Pieter bijna aan het lachen. “Een zwart persoon die zichzelf zwart schminkt, omdat hij denkt niet zwart te zijn of willen zijn? Dat is erg. Mensen ontkennen hun Afrikaanse roots, hun kleur en juist dat is het probleem.” Pieter verwijst naar meerdere monumenten en sculpturen met teksten op Curaçao waar het ‘dankbaar en onderdanig volk’ wordt toegesproken: de indoctrinatie druipt er volgens haar af.  “De Curaçaoënaar wordt geprogrammeerd onderdanig te zijn en niet op te komen voor zichzelf en dat lukt nog aardig.”

Pieter’s doel is de Curaçaoënaar bewust te maken van het koloniale karakter van Zwarte Piet. Het gaat volgens haar niet om Piet zelf, maar om het geheel van respect hebben voor jezelf en je verleden kennen. “Trinta di Mei (30 mei) ging ook niet alleen om geld: het ging om respect, waardigheid en gelijkheid. Daar gaat het ook om in de strijd tegen Zwarte Piet. ”