AMSTERDAM –  De gemeente Amsterdam wil zoeken naar een vorm van het sinterklaasfeest waarin iedereen zich kan vinden. De jaarlijkse Zwarte Piet-discussie is sinds een week of twee fel opgelaaid in Nederland. In menig tv-programma praten voor- en tegenstanders met elkaar over de vraag of Zwarte Piet nu wel of niet nog kan anno 2013.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil graag in gesprek met tegenstanders van de sinterklaasintocht in de hoofdstad vanwege de aanwezigheid van Zwarte Piet. De burgemeester begrijpt de gevoeligheden, aldus een ambtenaar namens Van der Laan donderdag tijdens een hoorzitting.

De sinterklaastraditie moet daarbij wel in stand blijven, vindt de gemeente. Ook het comité dat de jaarlijkse intocht organiseert, deed een handreiking naar de 21 Amsterdammers die een bezwaar indienden tegen de intocht met Zwarte Pieten. “Aan de traditie kunnen we niet zo veel veranderen. Maar we willen kijken naar de toekomst.”

De 21 Amsterdammers die bij de gemeente bezwaar hebben gemaakt tegen de jaarlijkse sinterklaasintocht, kregen donderdag tijdens een officiële hoorzitting massale steun. Tientallen sympathisanten van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’ waren naar het stadhuis gekomen om de bezwaarmakers een hart onder de riem te steken. Het zaaltje waar de bezwaarschriftencommissie donderdagochtend haar hoorzitting hield, bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding. Het doel van de bezwaarmakers is dat de gemeente de intocht afblaast.

De commissie hoort donderdag de argumenten van de bezwaarmakers en het verweer van het intocht-comité aan. Na beraad brengt zij een advies uit aan burgemeester Eberhard van der Laan. Dat advies is niet bindend.

Negatieve effecten
Initiatiefnemer van de tegenbeweging Quinsy Gario waarschuwde de gemeente onder meer voor de negatieve effecten die de intocht kan hebben op de internationale betrekkingen en handelsmissies van de stad. “De openlijke discriminatie leidt tot internationale weerzin.” Documentairemaakster Sunny Bergman diende naar eigen zeggen ‘als blanke Amsterdammer’ bezwaar in, omdat zij zich gekwetst voelt door het fenomeen Zwarte Piet. In een geëmotioneerd betoog zette zij uiteen hoe haar kinderen op school onbewust racistische stereotyperingen krijgen opgedrongen.