Gekleurde pieten op Curaçao (foto door Versgeperst.com)

Gekleurde pieten op Curaçao – foto: Versgeperst

WILLEMSTAD – “Zwarte Piet racisme? Wat een onzin!”, zegt Meliza Garmes. De Curaçaose heeft een bos krullen, een donkere huidskleur en drie kinderen die ze altijd heeft meegenomen naar de intocht van Sinterklaas.


“Het is traditie en heeft niets te maken met racisme. Mensen tillen er veel te zwaar aan.” De pieten op Curaçao zijn dit jaar toch niet zwart, maar hebben verschillende kleuren. Volgens Solange Sillie van Fundashon pa nos Muchanan (de organisatie achter de intocht) is er in 2012 gekozen voor gekleurde pieten om de discussie in te dammen.


16 november komt Sinterklaas weer met zijn pieten aan op Curaçao. Vorig jaar was de stoomboot voor het eerst door de regenboog gevaren en was er kleur achtergebleven op de gezichten van sommige pieten. “De kinderen vonden het een leuk verhaal en de meeste ouders ook. De meerderheid wil toch gewoon dat Sinterklaas gevierd wordt”, vertelt Sillie.


‘Ziekmakend’
Bonte Pieten of niet, Lucho Rosales denkt er niet aan zijn kinderen mee te nemen naar de intocht. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Curaçao het feest viert. “Wij zijn de enige landen ter wereld die meedoen aan deze onzin. In Canada is het een klein groepje mensen zelfs verboden Sinterklaas te vieren. Het feest is onverantwoordelijk, achterlijk en ziekmakend. Ik heb mijn kinderen uitgelegd hoe het zit en ze begrijpen het helemaal. Laat de Sint maar eens zwart zijn en de pieten blank en kinderen in de zak meenemen naar Spanje. “


In 2011 leek het er even op dat regering Schotte Sinterklaas niet wilde laten binnenvaren. Uiteindelijk ging de intocht gewoon door en lijkt de discussie van de baan. Giovanni Atalita (MAN) wakkert de discussie weer aan. “Ik vind absoluut niet dat het Sinterklaasfeest moet verdwijnen, maar de knechtjes wel”, stelt de MAN-campagneleider. “Ik heb altijd veel plezier gehad tijdens Sinterklaas als kind, maar toen ik hoorde dat een moeder werd uitgemaakt voor Zwarte Piet, realiseerde ik me dat de zwarte man vernederd wordt. Ook gekleurde Pieten vind ik geen oplossing. Het concept ‘knechtje’ is niet correct. Sinterklaas kan gewoon komen zonder knechtjes zoals hij in New York doet.”


Internationaal beeld
Reacties uit Amerika en andere delen van de wereld laten weinig over van Zwarte Piet. Zo schreef The Guardian dat Zwarte Piet het racismeprobleem in Nederland blootstelt en BBC beschrijft Zwarte Piet als een ouderwets en beledigend karikatuur van een zwarte man. Toch ziet de in Amerika geboren Allison Parker Grubb het anders. Vorig jaar kwam ze voor het eerst in aanraking met piet.


“In eerste instantie dacht ik dat Sinterklaas de Kerstman was. Ik merkte dat er verschillende verhalen waren rondom Zwarte Piet en ik weet nog steeds niet welke klopt. Een dergelijk feest zou in Amerika waarschijnlijk verboden worden, maar persoonlijk heb ik er geen problemen mee. Amerikaanse vrienden van mij die op Curaçao wonen, denken er hetzelfde over. Ik begrijp wel dat mensen het racistisch vinden, maar hier vindt iedereen het leuk: donker, licht, ouders en kinderen, het is normaal. Waarom zou ik er dan moeilijk over doen?”


Door Elisa Koek