Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK- René Clemencia vindt het Sinterklaasfeest ‘racistisch’, ‘aanstootgevend’ en ‘kwetsend’. De 33-jarige vader viert het kinderfeest niet met zijn twee kinderen en vrouw. Door de kolonisatie van de Antillen door Nederland móét hij dealen met dit feest, zegt hij.

“Zwarte Piet wordt afgebeeld als iemand die dom is, die alleen maar opdrachten en bevelen kan opvolgen en niet voor zichzelf kan denken”, zegt Clemencia. Dit is afkomstig uit het boek van Jan Schenkman, “Sint Nikolaas en zijn knecht”, uit 1850. Hij vindt het kwalijk dat tot op heden de link met Zwarte Piet en mensen met een donkere huidskleur gelegd wordt.

Tekst gaat verder na de video:

Door Ronald A. Muyden

Volgens Clemencia is hij zelf niet gekwetst hierdoor, maar kent voldoende vrienden en familieleden die hier wel mee geconfronteerd is. “Vrienden die gepest werden met Zwarte Piet en de vraag kregen of zij ‘kunstjes’ wilden doen’.

René Clemencia met shirt zwarte piet is racistisch aan. Foto: René Clemencia

Zwarte Pietendiscussie en de lokale politiek
De Goedheiligman komt aan wal bij de naar de Bonairiaanse nautische kapitein vernoemde kade; Waf Juan Francisco “Chicu” Mercelina. Desgevraagd merkt Sinterklaas op dat de Zwarte Pietendiscussie in Nederland aan politiek Den Haag is om verder over te debatteren. “Zolang de kinderen de komst van Sinterklaas op Bonaire accepteren, zal de Sint naar Bonaire komen”, antwoord de Sint met een kruismijter op.

Volgens cultuurgedeputeerde Edsel Cecilia heeft hij niet veel signalen opgevat dat er op het eiland een Zwarte Pietendiscussie is. “Zelf heb ik het in mijn toespraken over Pietjes.” De lokale bewindsman heeft nog geen beleid hierover bedacht, bagatelliseert de mogelijke sentimenten niet en vindt het belangrijk om als overheid erover na te denken wat hieraan gedaan kan worden: “In Nederland hebben ze regenboogpieten. We gaan kijken wat we in de toekomst kunnen doen.”

Geen roetveegpieten, maar zwarter dan zwart
De Pieten waren uitsluitend zwart geschminkt, zonder of met minimale rode gestifte lippen, met of zonder een kroespruik. Enkele jaren terug speelde wel de Zwarte Pietendiscussie op het eiland. De ayudantenan (helpers) kregen een kleurrijke toet, waarvan nu niks meer van over is.

Normaal is de Bonairiaanse Burgervader of zijn waarnemend aanwezig bij het ontvangst van Sint-Nicolaas. Dit keer waren ze allebei er niet. Waarnemend Gezaghebber Curvin George laat weten dat dit in een Bestuurscollege overleg afgesproken was. Alleen de cultuurgedeputeerde zou dit jaar de lokale overheid vertegenwoordigen. Gezaghebber Edison Rijna was tot 24 november met werkbezoek in Nederland.

Moeder Lucy met dochter bij Sint en Pietenparade op Bonaire. Foto: Ronald A. Muyden

Een meisje met een wit Sint T-shirt aan zwaait naast haar moeder naar de passerende stoet van de Sint en Zwarte Pieten die in een toeristentrein en verschillende golfauto’s zitten. Ze heeft genoten van de parade die gepaard ging met trommelende Pieten en acrobatische kunstjes. Moeder Lucy zegt dat de op school gemaakte papierenschoen goed van pas komt vandaag.

Cadeautjes met de Kerstman
In huize Clemencia komen de cadeautjes ook. Maar dan met de Kerstman.