Gekleurde pieten op Curaçao (foto door Versgeperst.com)

Gekleurde pieten op Curaçao (foto door Versgeperst.com)

HILVERSUM (ANP) – Het hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet vindt dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen.

Verene Sheperd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties, zegt dat dinsdag bij het tv-programma EenVandaag. “De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen”‘, aldus de Jamaicaanse Sheperd. “Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben.” Het is haar persoonlijke mening, zegt Shepherd, dat Zwarte Piet ‘beledigend’ is.

Als lid van de werkgroep is ze nog wel ‘verplicht om nader onderzoek te doen’.
Verder meent Shepherd dat premier Mark Rutte invloed moet uitoefenen op ‘de culturele groepen die dit in stand houden’. “En wat is er mis met één Sinterklaas, waarom moeten jullie er twee hebben”, vraagt Shepherd zich af, waarbij ze doelt op de kerstman. De VN zijn bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is.