Foto: Sharina Henriquez

DEN HAAG/ORANJESTAD – De massale uittocht van Venezolanen dreigt de Arubaanse samenleving en ook die van Curaçao en Sint-Maarten te ontwrichten. Toch neemt de Nederlandse regering de zorgen vanuit de eilanden niet serieus genoeg.

Dat zeggen Arubaanse parlementariërs onder wie parlementsvoorzitter Ady Thijsen (MEP) die onlangs naar Nederland en de Europese Unie gingen om te lobbyen voor financiële steun voor de opvang van gevluchte Venezolanen.

Ady Thijsen in gesprek met Sharina Henriquez

‘Heel vreemd’, noemt Thijsen het dat Nederland wel Colombia 4 miljoen euro schonk voor de opvang van vluchtelingen. Terwijl Aruba het tot nu toe alleen met technische bijstand moet doen, ondanks meerdere hulpverzoeken. “Wij zijn allemaal koninkrijksburgers”, zegt de parlementsvoorzitter die de Venezolaanse crisis dan ook een ‘koninkrijksaangelegenheid’ noemt.

Afgelopen januari tijdens een bezoek van premier Mark Rutte  en staatssecretaris Raymond Knops aan Aruba blijkt duidelijk dat de Nederlandse regering de vluchtelingenproblematiek nog als een ‘landbelang’ ziet. Ofwel de eilanden moeten het vooral zelf zien op te lossen.

Premier Rutte en staatssecretaris Knops over hulp
‘Nederland heeft economische belangen in Venezuela maar dat mag niet ten koste van ons gaan’-parlementsvoorzitter Ady Thijsen

Net als de VS, Rusland, China en andere grote Europese landen, heeft ook Nederland veel economische belangen in Venezuela. “Het is normaal dat Nederland deze probeert te beschermen”, zegt Thijsen, “maar het moet niet ten koste van ons gaan.”

Ady Thijsen over de belangen van Nederland in Venezuela

Opvang kost 30 miljoen per jaar
Aruba heeft in tegenstelling tot Curaçao en Sint-Maarten het Vluchtelingenverdrag ondertekend en moet daarom geld reserveren voor de opvang van vluchtelingen. Maar Thijsen zegt dat Aruba vanwege de nauwe banden met Venezuela nooit op zo’n situatie was bedacht en daarvoor heeft gespaard. Bovendien kan het eiland de kosten niet alleen dragen.

“De opvang van alleen al vijfhonderd Venezolanen die asiel krijgen, kost per jaar 30 miljoen Arubaanse guldens”, legt Thijsen uit.

“Om eerlijk te zijn: we willen heel graag helpen, maar we kunnen het niet aan. De inzet van onze politie, het ziekenhuis en de scholen bereiken nu de grenzen”, zegt ook parlementslid Ricardo Croes (RED).

Ady Thijsen over de gevolgen voor de Arubaanse samenleving

Druk op beide regeringen
Het Arubaanse parlement wil dat zowel de Nederlandse als Arubaanse regering meer vaart maken met het Venezolaanse vluchtelingenplan en financiering ervan, zegt Thijsen. “Want er is dus ook Europees geld beschikbaar, maar dan moet de Arubaanse regering wel snel een concreet plan indienen, anders krijg je niets.”

De parlementariërs hebben tijdens hun bezoek opnieuw aan de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok financiële steun gevraagd. Maar die wilde wederom niets toezeggen, zeggen ze. Toch zijn de Arubaanse politici positief over dat gesprek.

Het is ‘een financiële kwestie’, zegt parlementslid Rocco Tjon (MEP). “Als de situatie echt escaleert, kunnen we op hulp rekenen. Net als Sint-Maarten met de catastrofe door orkaan Irma. Nederland wil het alleen niet uitspreken, omdat je dan een trekpleister kunt worden.”

Thijsen beaamt dat maar hij vindt wel dat ‘de tijd er nu al is voor financiële steun van Nederland’ zodat Aruba en de andere eilanden zich goed kunnen voorbereiden op een Venezolaanse vluchtelingenexodus.

Ady Thijsen over geld van Europa en Nederland
Europees geld

De Arubaanse en Curaçaose regeringen moeten een verzoek indienen bij de Europese Commissie als zij geld willen krijgen voor de opvang van Venezolaanse vluchtelingen. Voor de Eurolat-regio is 16 miljoen euro beschikbaar voor de komende twee jaar.

Maar dat bedrag moet ook gedeeld worden met landen als Brazilië die ook een hulpverzoek heeft ingediend. Het Arubaanse parlement hoopt met de andere Eurolat-landen (waaronder Peru, Colombia, Ecuador) en Nederland ook afspraken te maken over de doorvoer van naar Aruba gevluchte Venezolanen. “We kunnen ze niet onbeperkt opvangen, dat kunnen we onze samenleving niet aandoen”, aldus voorzitter Ady Thijsen.

Volgens het Rode Kruis zijn er op dit moment zo’n 16 duizend Venezolanen op Aruba. Voor de crisis was dat aantal rond de 4 duizend.

Knops: ‘ We nemen vluchtelingenproblematiek wel serieus’

Tijdens zijn bezoek op 8 april aan Aruba zegt Knops: “Ik herken mij totaal niet in de uitspraken dat wij Aruba niet serieus nemen ten aanzien van de vluchtelingenproblematiek.” Hij vindt dat Nederland dat wel doet. “Maar wij spreken met de regering van Aruba. Ik ga niet met alle individuele Statenleden contact hebben. Die hebben contact met de andere parlementen.” Knops legt ook uit waarom de hulp aan Colombia is gegeven.

Knops over de hulp van Nederland