Foto: Pixabay

BRUSSEL – Arubaanse parlementsleden rekenen op zo’n 16 miljoen euro hulpgeld uit Brussel, maar de Europese Commissie ontkent dat er al over concrete bedragen is gesproken. 

Aruba is op zoek naar hulp voor de opvang en asielprocedure voor de Venezolaanse migranten op het eiland. Begin maart spraken Arubaanse parlementsleden met de Europese Commissie in Brussel.

Krijgt Aruba miljoenen van de Europese Unie?
“Het gaat om 6 miljoen euro voor dit jaar en 10 miljoen euro dat in 2020 vrijkomt”, zegt MEP-fractievoorzitter Rocco Tjon, die bij de gesprekken met de Europese Commissie aanwezig was.

Brussel ontkent dat er tijdens de vergadering met de Arubaanse parlementsleden over ‘concrete bedragen’ is besproken. “Aruba moet eerst haar huiswerk afmaken, voordat er gesproken kan worden over bedragen.”

De vraag is of én wanneer Aruba de miljoenen aan hulpgeld van de Europese Unie op de bankrekening krijgt. Uit navraag blijkt dat de Europese Commissie het officiële verzoek vanuit Aruba nog niet binnen heeft.

Brussel wil eerst een plan op papier zien om te beoordelen of het financiële plaatje wat Aruba voorschotelt reëel is. Een woordvoerder benadrukt dat de Europese Commissie in ieder geval ‘klaar staat om elke officiële aanvraag te onderzoeken’ van Aruba. Ook Curaçao zou om Europees hulp kunnen vragen.

Hoe lang gaat het duren?
De vraag is ook hoe lang het gaat duren voordat Aruba Europese hulp krijgt als het papierwerk klaar is. “De duur hangt af van de regering”, reageert Tjon. “Ervaring leert dat, als er hard aan wordt gewerkt, het al in een paar weken tijd zover kan zijn. Dat is wat ze tegen ons gezegd hebben.”

Een woordvoerder bij de Europese Commissie zegt daar geen uitspraken over te kunnen doen.

Eilanden zelf verantwoordelijk
Aruba en Curaçao geven aan dat ze niet over genoeg geld beschikken om in hun eentje te blijven zorgen voor de opvang en asielprocedures van de Venezolanen. Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) zei eerder dat de eilanden zelf daar verantwoordelijk voor zijn.


Archief 26 maart 2018 – Staatsecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties)
over de verantwoordelijkheden van de eilanden.

Dit jaar kreeg Curaçao 132.000 euro van Den Haag om de detentie van vreemdelingen te verbeteren. Ook de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) helpt het eiland met het onderscheiden van economische vluchtelingen en Venezolanen die in aanmerking moeten komen voor asiel.