Foto: Caribisch Netwerk

ORANJESTAD – De grens van Aruba met Venezuela blijft opnieuw langer gesloten, tot 10 december. De situatie is volgens de regering nog niet zo dat ze de grens kunnen openen. “We hebben nu 1000 asielaanvragen vergeleken met twee, drie een paar jaar terug”, aldus de Arubaanse premier.

De regering probeert de immigratie van Venezolanen zoveel mogelijk tegen te houden. Want geld – 30 miljoen florin per jaar is de schatting om alleen al 500 asielzoekers op te vangen- heeft het land niet. Ook al niet vanwege de enorme overheidsschuld van 93% bnp.

Inmiddels zijn er 16 duizend Venezolanen op het eiland op een bevolking van bijna 112 duizend. Velen verdwijnen in de illegaliteit

De Arubaanse regering en ook het parlement vraagt al een hele tijd om hulp van Nederland. Lange tijd hield die de boot af en wilde alleen met expertise helpen, vooral om de asielprocedure te verbeteren.

‘Nederland neemt ons niet serieus in Venezuela-crisis’

foto: Sharina Henriquez

Een delegatie van Arubaanse parlementsleden ging in april nog naar Nederland en de Europese Unie om te lobbyen voor financiële steun voor de opvang van gevluchte Venezolanen.

Maar afgelopen vrijdag kwam Nederland over de brug met voor Aruba 10,9 miljoen euro van in totaal 23,8 miljoen euro. Daarvan gaat ook een bijna gelijk bedrag als die van Aruba naar Curaçao en de rest wordt gebruikt voor ‘crisisbeheersing in de regio’.

De Arubaanse regering zegt dat ze het geld vooral gaat steken in een nog sterkere grensbewaking. Dat betekent nog meer controle op zee en land om mensenhandel en -smokkel tegen te gaan. En ook de import van bijvoorbeeld wapens.

Ook steekt de regering het geld in de uitbreiding van cellen waarin opgepakte illegalen moeten blijven wachten tot ze uitgezet worden. Direct gaan er geen vluchten naar Venezuela maar wel via omringende landen. Toch kan de opsluiting enige tijd duren.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean reageert vandaag teleurgesteld op de Nederlandse hulp omdat ze hoopte dat er ook wat geld zou gaan naar een betere behandeling en opvang van de Venezolaanse vluchtelingen op de eilanden. En niet dus alleen naar detentie en grensbewaking.

Rode Kruis trekt aan bel over schrijnende situaties gevluchte Venezolanen op ABC-eilanden

foto: Sharina Henriquez

De gevluchte Venezolanen moeten zelf aan onderdak, eten en medicijnen komen. Ze belanden daardoor steeds vaker op de stoep van het Rode Kruis op die eilanden. Zo stelde de hulporganisatie in februari van dit jaar

Een deel van het geld wordt echter ook gebruikt om Venezolaanse kinderen die niet naar school mogen toch onderwijs te kunnen geven. En er worden vaccinatieprogramma’s mee betaald om zo ook verspreiding van besmettelijke ziekten die Venezolanen meebrengen, te voorkomen op Aruba. In Venezuela zijn de meeste vaccinatieprogramma’s door geldgebrek gestopt.

‘We zijn Nederland dankbaar maar het is heel weinig voor wat we nodig hebben’ – premier Evelyn Wever-Croes

Toch erkent de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes vandaag  dat het geld lang niet genoeg is. “We zijn Nederland dankbaar voor deze geste. Maar het is heel weinig voor wat we nodig hebben tegen deze crisis.”

Ze verwacht echter niet dat Nederland weer snel met geld komt. Maar Aruba is wel nog steeds bezig om bij de Europese Unie fondsen te zoeken. “Maar dat gaat ook niet snel door de grote bureaucratie daar.”

De regering werkt verder nog aan de invoering van ESTA, een elektronische reistoestemming voor Venezuela. Deze hoopte de regering al voor het aflopen van de grenssluiting op 10 september klaar te hebben. Maar dat is dus niet gelukt en daarom houdt het land dan ook haar grenzen nog drie maanden langer dicht.