Foto: Sharina Henriquez

KRALENDIJK – Over een maand is duidelijk of de lage opkomst van de verkiezingen in Bonaire door de lange rijen enkele uren voor de sluiting van de stembureaus zijn veroorzaakt. Vergeleken met de laatste verkiezingen (77 procent) in 2015 was de opkomst 15 procent lager. 

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

Over een maand is namelijk het rapport klaar over het onderzoek naar de twee verkiezingen van afgelopen woensdag 20 maart.

Gezaghebber Edison Rijna is als voorzitter hoofdstembureau verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen. Hij erkende afgelopen vrijdag bij de definitieve vaststelling van de verkiezingsresultaten, dan ook deels  zijn verantwoordelijkheid voor de misstanden.

“Het onderzoek moet nog uitwijzen maar persoonlijk denk ik dat het houden van twee verkiezingen tegelijkertijd en de introductie van het systeem via computer mogelijk teveel was gevraagd.”

Hij zegt dat er wel extra mensen zijn ingezet om de twee verkiezingen – naast voor een nieuw eilandbestuur ook voor het kiescollege ( Eerste Kamer) – goed te laten verlopen. “Maar misschien was het nog niet voldoende.”

Robby Beukenboom, leider van de FSP, kwam als enige vrijdag protesteren tegen de lage opkomst die hij wijt aan één van de slechtst georganiseerde verkiezingen ooit op Bonaire.

”Een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Als partij hebben we bovendien vooraf gewaarschuwd dat het teveel is om ook de verkiezingen voor de Eerste Kamer erbij te houden. Het is niet eens een verkiezing waar deelname van Bonaire enige betekenis in heeft.”

‘Politieke partijen ook verantwoordelijk’- gezaghebber Edison Rijna over de lage opkomst

Gezaghebber Rijna wijst echter ook een beschuldigende vinger naar de politieke partijen die de afgelopen jaren door onderlinge strubbelingen meerdere keren het eilandbestuur hebben laten klappen. “Zij hebben nu ook de verantwoordelijkheid om de komende vier jaar voor een stabiel bestuur voor Bonaire te zorgen.”

Leider van de winnende partij MPB Elvis Tjin-Asjoe is het daar niet mee: “Iedereen was juist gemotiveerd om te gaan stemmen op partijen zoals wij die als eerste prioriteit stabiliteit van bestuur wilen.”

Hij zegt dat de meeste mensen pas na werk konden stemmen en dat leidde tot de lange rijen tussen vijf en negen uur ‘s avonds. “Ik sprak mensen die wel twee uur in de rij stonden. Een moeder kon niet langer meer wachten omdat zij haar zoon toch echt in bed moest doen.”

‘Als iedereen wel was komen stemmen, hadden wij onze vijf zetels wel gehad’- Elvis Tjin-Asjoe, leider van winnende partij MPB

Volgens hem lag het ook aan de traagheid bij de de tafels waar het personeel van het stembureau de gegevens moest controleren. “Computersystemen waren traag of gingen down. Dit kan allemaal niet, we zijn toch geen onderontwikkeld land. Er zijn 15% minder mensen komen stemmen. Stel dat zij wel allemaal waren gaan stemmen; dat hadden wij onze 5 zetels wel gehad.” Zijn partij kreeg er nu vier.

Gezaghebber Rijna is zich van bewust dat veel mensen niet overdag konden stemmen vanweg hun werk. Uit de statistieken blijkt ook dat voor vijf uur nog maar 39% van de stemmen binnen waren.

“Misschien moeten we inderdaad weer terug naar het geven van vrije uren voor het stemmen. En de dag naar vrijdag verplaatsen. Maar daarvoor moet dus de kieswet worden aangepast. We wachten hiervoor eerst de aanbevelingen na het onderzoek af.”