Foto: Sharina Henriquez

KRALENDIJK – Op de vooravond van de verkiezingen op Bonaire is het redelijk rustig. “Er is minder propaganda dan de vorige verkiezingen. Minder vlaggen op auto’s”, zegt taxichauffeur Urbano ‘Ban Ban’ Nicolaas. Hij vindt dat goed omdat mensen meer bewust ervan worden dat velen moeilijk rondkomen op het eiland.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

Er mogen 14.114 personen stemmen voor een nieuwe eilandsraad. En 12 duizend voor het kiescollege dat vervolgens de leden van de Eerste Kamer kiest. Dat laatste leeft amper op het eiland. De tien stembussen gaan om half acht ‘s morgens open en ook voor het eerst een mobiel stembureau. Deze gaat als eerste langs de gevangenis.

Gezaghebber Edison Rijna- foto: Gijs van den Heuvel

Dit keer zijn er bijna tweeduizend meer die mogen stemmen en dat zijn vooral jongeren, 685 in totaal. Gezaghebber en voorzitter van het hoofdstembureau Edison Rijna stuurde hen een persoonlijke brief met de boodschap gebruik te maken van hun stemrecht. Ook wil hij ze meer betrekken bij het verkiezingsproces. Op de verkiezingsdag helpen dus ook flink wat jongeren mee bij de stembureau’s.

‘Vooral interesse uit Nederland voor hoe wij het zelf doen’
-Edison Rijna, voorzitter hoofdstembureau

Op de radio van mediapartner Live 99FM doet Rijna ook een oproep om nu de kans te grijpen een eigen bestuur te kiezen zodat ‘wij niet straks weer gaan zeggen dat Nederland ons bestuurt’. “Er is veel interesse vanuit Nederland voor de verkiezingen. Vooral voor hoe wij het zelf doen en voor onze leiders kiezen.”

Internationale waarnemers
Er zijn verder internationale waarnemers van de OAS (Organization of American States) en van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Rijna zegt dat hij bij hen heeft neergelegd om goed op te letten op misbruik met volmachten. Afgelopen week werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar fraude met volmachten nadat het hoofdstembureau aangifte deed van in ieder geval 20 gevallen.

Bij de laatste verkiezingen waren er bijna 1000 volmachten afgegeven. Nu zijn er vooralsnog 89 schriftelijk ingediend, maar dat aantal kan hoger worden. Rijna zegt dat voor de volgende verkiezingen bekeken wordt of de volmacht anders geregeld moet of afgeschaft.

De meeste lijsttrekkers van de acht politieke partijen stemmen aan het einde van de middag. In de media en op straat valt vaker te horen dat de MPB van Elvis Tjin Asjoe de grote winnaar wordt met meer dan de huidige drie zetels. In ieder geval hebben zij wel veel aan promotie gedaan. “Maar daar vallen de Bonairianen uiteindelijk niet voor. Ik ken ze” zegt Ban Ban die zelf voor Demokrat stemt. MPB heeft verkondigd dat zij op 5 zetels mikken wat een absolute meerderheid inhoudt.

Oud-politicus Ramonsito Booi wil opvallend genoeg ook nog een vinger in de pap doen door het stemadvies MPB te geven en dus niet zijn oude partij UPB. Zijn ex-vrouw deed vervolgens weer een oproep om UPB trouw te blijven.