KRALENDIJK – Bonairiaanse media geven zelf aan dat ze hulp nodig hebben om de pers op Bonaire te verbeteren. Dat bleek vrijdag tijdens de viering van 5 jaar Caribisch Netwerk op Bonaire.
“De media op Bonaire zijn goed en adequaat maar ik steek de hand in eigen boezem: het kan beter. We willen graag samenwerken met de talentontwikkeling door de publieke omroep. En fondsen hiervoor”, zegt Bubui Cecilia van Bon Fm, een van de panelleden.
Ook de andere panelleden op die avond -Boi Antoin van Extra Bonaire, Ahmed Ayubi van Live 99FM en Wim Romeijn van Amigoe Bonaire- staan hiervoor open.
‘Je moet toch je brood blijven verdienen’- journalist Bubui Cecilia
De zaal met onder andere lezers, communicatiespecialisten en ook gezaghebber Edison Rijna beamen dit want het merendeel (zes van de 45 aanwezigen) is niet tevreden met de lokale pers. Ze willen vooral meer diepgang en missen ook het kritische doorvragen door journalisten.
Silvia de Leon geeft toe dat ze moeite heeft met doorvragen: “Met de staatssecretaris Raymond Knops op bezoek laatst, dan vind ik het moeilijk door te vragen want dan mis ik toch opleiding.”
De panelleden zeggen de wensen van het publiek te snappen maar dat de tijdsdruk vaak diepgang in het nieuws in de weg zit. “En je moet toch je brood blijven verdienen”, aldus Cecilia.
Of een aparte publieke omroep voor Bonaire nodig is voor een onafhankelijke nieuwsvoorziening, daarover verschillen de meningen. Journalist Romeijn waarschuwt dat een publieke omroep geen concurrent moet worden van de bestaande, commerciële media op het eiland.
Lucia Beck van Rijksdienst Caribisch Nederland merkt op dat de afgelopen tien jaar een enorme groei bij de lokale journalisten is: “Als ik nu persconferenties geef, is er niet meer genoeg tijd voor alle vragen. En voorheen kreeg ik maar één vraag. De journalisten komen nu ook beter voorbereid.”
Opleiding
Alle panelleden en het publiek staan open voor opleiding en randvoorwaarden voor een betere, meer onafhankelijke pers. Met ondersteuning van de publieke omroep.
Want de lokale pers komt zelf niet aan essentiële randvoorwaarden toe, zoals een mediacode en redactiestatuut. Het gaat ook om een strikte scheiding tussen advertenties en journalistieke stukken. En geen politieke kleur.
Een lezer zegt dat het niet moet kunnen dat een journalist met een T-shirt van een politieke partij op tv een politicus interviewt. “Je merkt ook dat radiozenders sommige politici drie, vier keer uitnodigen en laten leeglopen. Maar dat anderen nooit worden uitgenodigd.”
‘Ook gedeputeerden moeten nog leren. Dat is dus ook het geval bij de pers’- gezaghebber Edison Rijna
Frans Jennekens, hoofd NTR-diversiteit laat weten dat Caribisch Netwerk meer wil inzetten op talentontwikkeling. “Het medium moet uitgroeien tot een netwerk van onafhankelijke journalisten.”
Het panel en publiek juichen dit dus toe. De Bonairiaanse pers is bovendien erg geïnteresseerd in de Unesco Media Masterclass-en die in 2013 zijn gegeven op Curaçao, mede door Renske Pin in opdracht van Unesco. Pin was de keynote speaker tijdens de viering op Bonaire.
De gezaghebber Rijna merkt tot slot op dat scholing nodig is. “Want ook in het lokale bestuur is er nu pas een gedragscode voor gedeputeerden. Zodat een gedeputeerde niet ook een papierimporteur kan zijn. Dit moeten we nog leren. Dat is dus ook het geval bij de pers.”