Dag van de Media: jonge talenten mogen gratis naar de masterclass - Foto: Dick Drayer

Dag van de Media: jonge talenten mogen gratis naar de masterclass – Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De Curaçaose afdeling van het Agentschap van de Verenigde Naties voor Opvoeding, Wetenschap en Cultuur (UNESCO), heeft afgelopen zaterdag een Dag van de Media georganiseerd voor lokale journalisten, media professionals en geïnteresseerde nieuwsgebruikers.

 

Het was tevens de aftrap van een media ontwikkelingsprogramma van vijf masterclasses voor journalisten, die tussen begin december en eind april zullen worden gehouden.

De masterclasses gaan over de thema’s ‘journalistiek en integriteit’, ‘aanscherpen van journalistieke vaardigheden’, ‘multimediale journalistiek’, ‘professionalisering van de journalistiek’ en ‘persmanagement’. Ze zijn bedoeld om professionals van de lokale pers de kans te bieden hun kennis van het vak aan te scherpen.

De nood aan scholing voor journalisten bleek eerder dit jaar uit een onderzoek naar de kwaliteit van de lokale pers dat UNESCO op Curaçao heeft verricht. De belangrijkste uitkomst was dat journalisten vaak minimaal zijn opgeleid voor hun vak en voor kleine salarissen moeten werken in een intimiderende omgeving.

Op de Dag van de Media kwam aan het licht dat er op Curaçao nogal wat uiteenlopende opvattingen zijn over de taak van de journalist en de omstandigheden waarin hij of zij moet werken, maar dat de berichtgeving in het algemeen beter zou kunnen, werd door alle aanwezigen onderschreven.

De opkomst voor het evenement was redelijk en de discussies waren zeer geanimeerd, maar veel tenoren van de lokale journalistiek waren niet komen opdagen.

Op de masterclasses werd door de aanwezigen goed ingeschreven. Ook drie getalenteerde jongeren die geïnteresseerd zijn in de journalistiek, krijgen van UNESCO de kans de masterclasses gratis te volgen. Ze werden geselecteerd op basis van een motivatiebrief.

Door Jean Mentens