Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Twee journalisten onder wie de bekende verslaggever Speed Andrade zijn veroordeeld voor verduistering en heling van politie-apparatuur, en aftappen van politieberichten. Ook de agent Kenneth Rasmijn krijgt een werkstraf van 240 uur omdat hij een portofoon verduisterde voor de journalisten.

De rechter legt de zwaarste straf op aan Speed, naast een werkstraf van 240 uur ook een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar. “Om hem te weerhouden in de toekomst weer strafbare feiten te plegen”, aldus de rechter.

Het afluisteren van vertrouwelijke politiecommunicatie en verkopen van deze informatie blijkt uit gesprekken met journalisten en ook deze zaak een gangbare praktijk op het eiland. Voor het Openbaar Ministerie blijft het niet bij deze ene zaak: er zijn meer die zich schuldig maken aan deze handel en een tweede zaak is in voorbereiding.

Speed en zijn collega Marko Espinoza, die tot 180 uur taakstraf werd veroordeeld, werken beide voor nieuwswebsite 24ora.com. Beide gaan in hoger beroep, zo laat de werkgever inmiddels weten.  Speed leverde tot voor kort -en voor een aantal nog steeds – ook zijn berichten aan de meeste media op het eiland zoals ochtendblad Diario, nationale tv-zender Telearuba, Canal 90 en Amigoe (sinds vorig jaar niet meer).

Journalist Ariën Rasmijn was ook bij de uitspraak en zegt achteraf dat door de druk van veel mensen die deze politieberichten willen, journalisten de grenzen blijven opzoeken.

Amigoe-journalist Ariën Rasmijn in gesprek met Sharina Henriquez

In de rechtbank waren alleen Espinoza (op foto) en Rasmijn aanwezig om hun vonnis te horen. Speed zit in het buitenland voor werk, zo laat de advocaat weten. Na afloop wil noch de journalist als agent reageren. Later misschien, zegt Espinoza. En politieagent Kenneth Rasmijn wil eerst afwachten hoe zijn ontslagzaak verloopt.