Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Zo’n 45 bedrijven, meer dan 60 ondernemers vanuit Nederland en meer dan 70 counterpartners van Curaçao zijn maandag en dinsdag aanwezig tijdens de Bon Biní for Business Summit op Curaçao. Hoewel de economie van Curaçao in een diep dal zit, ziet het merendeel van de aanwezige ondernemers nog genoeg redenen om in het eiland te investeren.

Tekst gaat verder onder de video
Door Roelie van Beek

“Dit is júist een goed moment om in te stappen en mee te liften op de groei die eraan komt”, stelt Franklin Suares, managing director bij Strapitec Caribbean, optimistisch. Het in Utrecht gevestigde bedrijf heeft onlangs de opdracht gekregen om in samenwerking met nutsbedrijf Aqualectra de straatverlichting op Curaçao gefaseerd te vervangen door duurzame LED-verlichting

Waarschuwing Cft
Dat het Land Curaçao vorige week nog een waarschuwing heeft gekregen van het College financieel toezicht (Cft) dat de staatskas niet op orde is en er dringend maatregelen genomen moeten worden, is volgens Suares voor hem als ondernemer niet relevant. “Nederland heeft dit ook meegemaakt tijdens de economische crisis van 2008. En nu, tien jaar later, zit het land weer volop in de groei. Dat gaat ook gebeuren op Curaçao. Er komt groei aan. Dus we zien potentie.”

Panel met van links naar rechts: premier Eugene Rhuggenaath, premier Mark Rutte, minister Steven Martina, staatssecretaris Raymond Knops en minister Zita Jesus- Leito. Foto: Algemene Zaken

Het doel van het congres is om ondernemers en investeerders vanuit Nederland in contact te brengen met de bedrijven en instellingen op Curaçao. Op het programma staan lezingen, vragenrondes en panels met bijvoorbeeld de premiers Eugene Rhuggenaath en Mark Rutte, een aantal ministers en de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops.

Maar bovenal ook met ceo’s van lokale bedrijven en van Nederlandse bedrijven die al zaken doen op Curaçao. Zoals luchtvaartmaatschappij KLM, scheepsreparateur Damen Shipyards en reisorganisatie Corendon.

‘Samen geld verdienen’
In zijn openingsspeech maakte de minister-president Rhuggenaath geen woorden vuil aan de huidige financiële situatie van het Land Curaçao, maar sprak over de bovengenoemde Nederlandse bedrijven die naar Curaçao zijn gekomen, die kansen zien op het eiland zelf, of die het eiland willen gebruiken als springplank naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Zulke grote investeerders hoopt de premier nog veel meer naar Curaçao te kunnen krijgen, om ‘samen heel veel geld te verdienen’.

De Nederlandse premier Mark Rutte zei in zijn toespraak dat de ‘eerste groene grassprietjes’ van een vruchtbare samenwerking tussen de landen in het Koninkrijk al uit de grond steken:

Openingsspeech Mark Rutte