Curaçao dreigt volgens experst miljarden dollars mis te lopen met het huidige negatieve investeringsklimaat

Curaçao dreigt volgens experts miljarden dollars mis te lopen met het huidige negatieve investeringsklimaat

WILLEMSTAD – De economische potentie van Curaçao ligt ver boven de drie miljard dollars. Toch blijven ondernemers op Curaçao ondanks beloften van de overheid somber gesteld als het gaat om het investeringsklimaat op het eiland.

“De mogelijkheden zijn er volop, we hebben hier te maken met een psychologisch probleem”, aldus Herman Behr voorzitter van de Vereniging Bedrijfseigenaren Curaçao (VBC). “In de economie draait alles namelijk om vertrouwen en daar ontbreekt het aan op Curaçao.” Volgens de ondernemers op het eiland ligt de oplossing bij de overheid, want zelf hebben ze al meer dan genoeg risico’s genomen.


Krimpende economie
De laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op Curaçao wijzen uit dat de economische groei op het eiland de afgelopen jaren marginaal is en dat het negatieve investeringsklimaat dus niet iets van de laatste tijd is. “De jaarlijkse gemiddelde economische groei in de afgelopen vijftien jaar bedroeg amper 0,2 procent. Voor 2013 wordt zelfs een verdere krimp verwacht van 0,7 procent.  Somber en niet al te positief”, vertelt Behr.

Contrast met miljarden-potentieel
De cijfers van de krimpende economie op Curaçao staan in schril contrast met het potentieel van de investeringsprojecten die klaarliggen of al lopen op het eiland. Uit een recente inventaris door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) blijkt dat de overheid en de private sector tot 2016 investeringsprojecten hebben lopen van meer dan een miljard dollar, met een potentiële opbrengst van ver boven de drie miljard dollar.

Bureaucratisch gerommel
De meeste van deze projecten liggen volgens het VBC echter stil of ondervinden een zeer trage tot geen opstart door gebrek bij de overheid aan transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en deugdelijk bestuur. Veel ondernemers klagen dat ze vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd en dat willekeur bij ambtenaren hoogtij viert. “Het is altijd maar afwachten of je de juiste persoon hebt en of die je wel mag. Wij zijn de meeste tijd kwijt met het paaien van ambtenaren”, vertelt een ondernemer met verschillend vastgoed op het eiland.

Intentie niet voldoende
Begin deze maand liet het VBC alle coalitiepartijen een intentieverklaring tot verbetering van het investeringsklimaat op het eiland ondertekenen.  Alle partijen toonden zich bereidwillig, maar de meeste ondernemers blijven sceptisch. “Eerst zien dan geloven”, dat is het credo van vele ondernemers op Curaçao.

“Het convenant dat op 5 augustus werd ondertekend is natuurlijk een mooie geste van de regeringspartijen waarmee ze aangeven het investeringsklimaat op het eiland te willen verbeteren, maar uiteindelijk moeten er wel structurele dingen veranderen”, aldus Lieuw. Tot die tijd verzorgt alleen de temperatuur een aangenaam klimaat op Curaçao.

Door: Natasja Gibbs