Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de bestuurscolleges van Bonaire, Saba en St. Eustatius gevraagd om een meerjarenplan te presenteren voor de periode tot 2015, wanneer de grote evaluatie plaats moet vinden. Dit onderwerp komt volgende week ter sprake tijdens het Caribisch Nederland-week die in Nederland wordt gehouden.

Stolte over meerjarenplan BES

Alle drie eilandsbesturen van Caribisch Nederland hebben aangegeven bij de Rijksoverheid dat ze meer willen investeren op het eiland, stelt Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte. Hij noemt als voorbeeld het investeren in het havengebied, op vliegvelden en het verbeteren van wegen.

Randvoorwaarden

Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte

Stolte: “Men wil een stap verder maken. Daarvoor hebben de eilanden de hulp van Nederland nodig om dat financieel te kunnen organiseren. Daarom zijn ze uitgenodigd om met een meerjarenplan te komen om te vertellen wat zij komende jaren willen gaan doen. Wij zullen kijken wat mogelijk is binnen de financiële randvoorwaarden.”

De Rijksvertegenwoordiger denkt zelf dat het goed is om te investeren op het gebied van sociale zaken en zorg. Tijdens de Caribisch Nederland week wordt er een agenda gemaakt over de samenwerking tot 2015, het jaar van de evaluatie van de staatkundige verhoudingen. “We moeten met elkaar kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Basis
Voor wat betreft de gebieden waarvoor Nederland verantwoordelijk is op Bonaire, Saba en St. Eustatius, vindt Stolte sinds 101010 er een stabiele basis is gelegd om verder op door te bouwen.  “Er zijn wel discussies en er zijn dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Maar ik denk dat het huis er staat. We kunnen zeggen dat die gebieden onder controle zijn.”

Door:  Belkis Osepa