Foto: Pixabay

PHILLIPSBURG – De geschillenregeling is als discussiestuk van tafel: Nederland en de parlementaire delegaties van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen het niet eens worden over de oprichting van een onafhankelijke geschillencommissie.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Delegaties van de vier parlementen binnen het Koninkrijk zijn deze week op Sint Maarten bijeen voor Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). De geschillenregeling stond hoog op de agenda.

“De Nederlandse delegatie die zei van: we zijn eigenlijk niet helemaal voorbereid, want er zitten een paar nieuwe leden tussen”, verklaart Meindert Rojer, parlementslid voor Korsou di Nos Tur (KdNT) de nieuwe impasse. Maar hij is kritisch hierover, want al acht jaar lang onderhandelen ze immers over dezelfde geschillenregeling.

Als er binnen het Koninkrijk een politiek geschil is waar de landen niet uit kunnen komen, dan moet er een onafhankelijke instantie zijn die daarover beslist, legt Rojer het belang van de regeling uit. “Maar Nederland zegt nu: als je er echt niet uitkomt, dan doe je appèl op de Rijksministerraad en dan beslist die, of de minister-president van Nederland,  over het geschil.” Rojer, verbeten: “Dat kan gewoon niet. Dan is de objectiviteit zoek.”

Discussie gaat ook over ongelijkheid
Het gaat bij geschillenbeslechting niet alleen om politieke ruzies. Ook het gelijkheidsbeginsel en rechten van mensen in het Koninkrijk zijn volgens het parlementslid in het geding.

“In Nederland kan de gewone man rekenen op een uitkering van 1500 euro, terwijl de uitkering in Bonaire slechts een paar honderd dollar bedraagt. Die ongelijkheid bestaat onder het mom dat Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is. Maar honger hoort hier geen deel van uit te maken: die man in Nederland moet eten en die man in Bonaire ook.”

Verklaring van Nederlandse delegatie
De Nederlandse delegatie heeft overigens aangegeven in een persverklaring waarom ze tijdens Ipko niet over de geschillenregeling wilde onderhandelen. Er ligt namelijk al een wetsvoorstel geschillenregeling van de Koninkrijksregering klaar. En de juiste weg is dat dit voorstel nu eerst in de afzonderlijke parlementen wordt behandeld, meent de delegatie.