Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – “Ik zie dagelijks mensen zonder eten, die dag na dag overleven.” Volgens staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops zijn de inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba ‘heel blij’ met de manier waarop de regering de armoede op deze bijzondere gemeenten van Nederland aanpakt. Op de straat op Bonaire lijken de mensen daar anders over te denken.

Naast dat het relatief duur is op Bonaire, kunnen de salarissen ook laag liggen. “Ik ken mensen die hun kind naar school sturen zonder wat te eten. Soms deelt mijn kind eten met klasgenoten, zodat deze ook wat te eten krijgen”, zegt een man op het parkeerterrein van een lokale supermarkt.

‘Te langzaam’
Naar eigen zeggen heeft de man ‘het relatief goed’. In dezelfde adem zegt hij dat hij niet blij is. Hij is van mening dat het te langzaam gaat met de aanpak van armoedebestrijding op Bonaire. Hij klust bij als buschauffeur in het toerisme. “Wanneer er geen schepen zijn moet ik soms geld lenen om rond te komen.”

De Bonairiaan vindt daarom de uitspraak van Knops niet juist. Want wat hij ziet of meemaakt is juist het omgekeerde. “Ze (overheid in Den Haag, red.) bekijken het op de manier waarop het hun goed uitkomt.”

Armoedegrens
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bevestigen in 2014 met cijfers dat Bonairianen ver onder de armoedegrens leven.

Tekst gaat verder na de video

Door Ronald A. Muyden

‘Ik zie dagelijks mensen zonder eten’
Een veertiger loopt vanuit de supermarkt richting zijn fiets. Hij is drie jaar terug uit Nederland op het eiland komen wonen en ‘maakt dagelijks de armoede mee’. In de drie jaren die hij hier woont ziet hij nog geen verandering. Hij vraagt zich daarom af waar de staatssecretaris het vandaan haalt dat mensen ‘heel blij’ zijn met de aanpak van armoedebestrijding. “Ik zie dagelijks mensen zonder eten, die dag na dag overleven. Ik help wel een of twee personen, maar dan houdt het op.”

Alleenstaande ouder zonder betaald werk

Een alleenstaande ouder met twee kinderen op Bonaire -die in aanmerking komt voor een onderstand (uitkering)- kan volgens het Besluit onderstand BES bij de RCN-unit SWZ per twee weken, $152,- aan basisbedrag krijgen, een toeslag voor zelfstandig wonende van $22,- en eventueel een toeslag van $54,- voor een gezamenlijke huishouden, $27,- aan kindertoeslag voor het eerste kind en $14,- voor het tweede kind. Hiernaast is er een toeslag voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten van $101.