Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – De staking van het gezondheidszorgpersoneel van Fundashon Mariadal (FM) is dinsdagochtend gestopt. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Wouter Koolmees, heeft maandagavond laat de partijen in een brief geïnstrueerd om aan tafel te gaan zitten.

Een bemiddelaar in de persoon van Marushka Lee Tromp is door de SZW bewindsman inmiddels benoemd. Dinsdagmiddag is zij beëdigd door waarnemend rijksvertegenwoordiger Jan Helmond. Het personeel eist een nieuwe cao.

Om zeven uur (lokale tijd) dinsdag houden het onderhandelingsteam van de FM en afgevaardigden van vakbond Algemene Federatie voor Bonairiaanse Werknemers (AFBW) een eerste bemiddelingsvergadering.

Norwin Willem tijdens de AFBW acties van Fundashon Mariadal medewerkers. Foto: Ronald A. Muyden

“De wet schrijft voor dat als de bemiddeling ingeroepen is, dat de acties dan moeten worden opgeschort”, volgens USIBO secretaris Norwin (Nòchi) Willem, die AFBW ondersteunt als overkoepelende organisatie voor de vakbonden op Bonaire. Naast dit mandaat heeft de SZW minister er ‘bovenop’ negentig dagen ‘afkoelingsperiode’ gesteld, voor het geval dat de partijen alsnog niet uitkomen.

De vakfederatie heeft naar eigen zeggen vrijdag geprobeerd de bemiddelaar in te schakelen, maar er bleek dat deze ziek is en toen nog geen waarnemende bemiddelaar voor de BES-eilanden aangesteld was.