Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – “Heel vervelend.” Zo reageert Elvira Thielman direct op de vraag hoe het is om voor een MRI-scan naar Aruba te moeten vliegen. Bij gebrek aan een eigen apparaat op Bonaire worden patiënten op Aruba gescand.

Medisch manager Theo Braeken van ziekenhuis Fundashon Mariadal op Bonaire pleit al lange tijd voor een eigen apparaat. “Dat zou een hele opluchting zijn”, zegt Thielman. Maar de kans daarop is klein, blijkt uit een reactie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

494 MRI’s
Thielman heeft drie rugoperaties gehad en heeft de reis naar Aruba dan ook al meerdere keren moeten maken, de laatste keer in oktober 2016. Elke zaterdag vertrekt een chartervlucht van EZ-Air om scans te laten maken in het Horacio Oduber Hospitaal. De radiologen daar doen dat buiten hun normale werkuren om. In 2016 ging het volgens VWS-cijfers om 494 MRI’s.

Over de zorg op zichzelf heeft Thielman weinig klachten, maar wel over de omstandigheden. “Ik zit in een rolstoel. Dat is een heel gedoe. De laatste keer waren van de ruim tien patiënten die naar Aruba moesten er vier aan een rolstoel gebonden. Het in- en uitladen gaat heel moeizaam.”

Weinige voorzieningen
In 2014 is een operatie in Colombia niet goed gegaan. “Ik heb pijn bij het lopen, dus het steeds uit- en weer instappen is voor mij heel vervelend. Er zijn te weinig voorzieningen voor rolstoelen.” Thielman stoorde het vooral dat ze een keer via Curaçao moest vliegen: “Toen moesten we daar uit het vliegtuig en daarna er weer in.” Overigens zijn de speciale MRI-vluchten van EZ-Air in principe rechtstreeks van Bonaire naar Aruba zonder tussenlanding.

Woordvoerder Roelof Janssens van VWS laat weten dat een MRI voor Bonaire geen prioriteit heeft ‘gelet op de beschikbare diagnostische procedures zoals een CT-scan op Bonaire zelf en de MRI op Aruba’. De MRI-voorziening voldoet aan de behoefte op Bonaire en uitbreiding van de functies van Mariadal worden alleen gesteund ‘zover dat vakinhoudelijk en economisch verantwoord is’.

Kosten
Thielman is realistisch: “Het is natuurlijk een duur apparaat en moet ook gerepareerd kunnen worden op Bonaire. Maar ik vraag me af of het vliegen met patiënten naar Aruba niet duurder uitkomt.” Daar komt bij dat de patiënten een hele dag op Aruba moeten doorbrengen, omdat ze moeten wachten tot alle scans gemaakt zijn.

Thielman moet nog een keer geopereerd worden. “Ik ga nu revalideren op Curaçao. En ik moet eerst afvallen, want ik ben door al dat zitten en de stress te veel gaan eten.” Ze is 20 kilo te zwaar, maar ze is optimistisch gestemd dat het haar gaat lukken de extra kilo’s er weer af te krijgen.