Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – De staking van het zorgpersoneel bij de Fundashon Mariadal (FM) is in strijd met de Arbeidsgeschillenwet BES. Dat zegt het hoofd van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) unit Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Eric Brakke.

Vakbond Algemene Federatie van Bonairiaanse Werknemers (AFBW) heeft hier geen boodschap aan. “Degene die dit mag bepalen is de man in het zwarte kostuum (red. toga); de rechter.”
Het personeel eist een nieuwe cao.

Een radioreportage door Ronald A. Muyden

Er is geen tussenkomst van een bemiddelaar ingezet. Dit is wel bepaald in deze wet, volgens de SZW voorman die namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees, optreedt.

Volgens de vakbond bestaat een internationale handvest die boven deze lokale wet staat. De vakfederatie gaat in beroep: de staking gaat daarom gewoon door. Wel staat de AFBW open voor de tussenkomst van een bemiddelaar. Die was op maandagmiddag niet beschikbaar.

Beveiliging opgevoerd
Een cliënt vraagt de bewaking achter een witte balie hoe hij bij het priklab kan komen. De veiligheidsbeambte merkt een lichte stijging van vragen. “Normaal ben ik hier alleen, maar gisteren waren er twee; één buiten en één bij de balie.” Sinds zondag is de beveiliging door de FM opgevoerd. De reden hiervoor is onbekend.

Vijf personen van verschillende FM afdelingen lopen naar de witte tent op een parkeerterrein tegenover de hoofdingang van de instelling voor gezondheidszorg. “Ik laat me niet intimideren door de Raad van Bestuur Fundashon Mariadal (RvB FM)”, roept een staker.

Deze medewerker die 25 jaar in dienst bij de FM is, refereert naar een interne communicatie die zondag naar alle medewerkers gestuurd is. De RvB FM is van mening dat de walkout van afgelopen vrijdag geen rechtmatige actie was. Omdat ze vermoeden dat de medewerkers die aan de walkout meegedaan hebben in de veronderstelling waren dat het om een legitieme collectieve actie ging, heeft de FM besloten er geen ‘persoonlijke gevolgen’ aan te verbinden.

‘Een staking moet het allerlaatste redmiddel zijn’

Bij deze actie heeft de FM haar mogelijke disciplinaire maatregelen duidelijk gemaakt. Een onmiddellijke schorsing voor 3 dagen zonder behoud van salaris kan een staker krijgen bij werkweigering, nalatigheid of verstoring. “Een staking of een walkout moet het allerlaatste redmiddel zijn. Het moet niet een middel zijn waar direct naar gegrepen wordt. En dat wordt nu zo wel ervaren”, volgens Danny Rojer, Manager Zorg en lid van het FM managementteam.

Roulerende zorg
Een apotheker die vandaag een vrije dag heeft, is ook aanwezig. Ze heeft een zwart lintje op haar blouse gespeld. De farmaceut is er naar eigen zeggen om haar collega’s een hart onder de riem te steken. “Ik heb gekookt en heb een bus gepakt om hierheen te komen.”

Fundashon Mariadal heeft drie apotheeklocaties. De vestigingen in Rincon en Antriol waren tot ongeveer 11 uur gesloten. Op verzoek van het FM managementteam zijn ze daarna geopend, waarbij men zoals bij de locatie Playa bij Fundashon Mariadal rouleren.

Alle afdelingen van het ziekenhuis zijn tijdens de staking operationeel met het roulatiesysteem van de vakbond.