Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Vakbondvoorzitter van de Algemene Federatie van Bonairiaanse Werknemers (AFBW), Nilco Rollan, roept alle medewerkers op die onder de instelling voor gezondheidszorg, Fundashon Mariadal (FM), vallen om zich maandagochtend bij de hoofdingang te verzamelen. Sinds vrijdagochtend heeft het personeel een walkout voor een nieuwe cao en geeft nog niet op.

Volgens het managementteam van de FM is er geen financiële ruimte voor de eisen van het personeel. Rollan: “Als wij geen reactie krijgen van het managementteam van FM met een positief resultaat, zullen de acties escaleren.”

De walkout is nu door de AFBW omgezet in een generale staking. Zover de vakbond kon heeft die ervoor gezorgd dat ‘de essentiële en kritieke zorg normaal blijven functioneren’.

Voorman Nilco Rollan van AFBW. Foto: Ronald A. Muyden.

Eisen
Afgelopen donderdag zijn de onderhandelingen tussen AFBW en het onderhandelingsteam van de FM vastgelopen. De werknemers willen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent in 2018 en in 2019 2 procent, een vakantietoelage van 8 procent naar 8.33 procent (dertiende maand) en in plaats van één week, drie weken bijzonder verlof voor mantelzorg aan naaste familie, die medisch noodzakelijk naar het buitenland moeten voor behandeling.

Een periodiek (periodieke loonsverhoging) hoort ook bij de eisen, want FM is op zoek naar een nieuw beoordelingssysteem hiervoor, maar ondertussen hebben medewerkers niet de ‘kans om een verhoging te krijgen’.

Grote werkgever
De Fundashon Mariadal bestaat uit ongeveer 600 medewerkers en is één van de grootste werkgevers op Bonaire. Naast haar ondersteunende diensten bestaat de stichting onder meer uit een ziekenhuis, specialistische zorg zoals spoedeisende hulp en air ambulance, een verpleeghuis, een dialyse afdeling, thuiszorgcentrum en academy voor verpleegkunde.