Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Artsen en verpleegkundigen op Curaçao moeten zich binnenkort laten registreren om erkend te worden. De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft budget vrijgemaakt voor een Curaçaose variant van het Nederlandse register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Het wachten is nog op goedkeuring van de minister van Gezondheid.

Een meerderheid van de Curaçaose chirurgen is niet BIG-geregistreerd.

Inspecteur-generaal Jan Huurman verwacht steun te krijgen van de instantie die in Nederland het BIG-register onderhoudt. “Bij die organisatie werkt iemand die geboren en getogen is op een van de eilanden. Hopelijk wordt er snel een advertentie gepubliceerd en reageert deze medewerker daarop.”

Uitvoering van de wet
De Wet BIG is in 2009 aangenomen maar er zijn nog geen uitvoeringsregelingen. Deze wet is volgens Huurman bedoeld om de kwaliteit van de zorg te bewaken en de patiënt te beschermen. “Elke patiënt kan aan de hand van het openbare register controleren of een arts is wie hij zegt dat hij is en of hij kan wat hij belooft te doen. Op dit moment is alleen de Landsverordening Uitoefening Geneeskunst van kracht. Die is gebaseerd op de Nederlandse wet van 1865. In dat jaar waren er nog geen specialisaties.”

Voor elke specialisatie komt er een apart register. Ook tandartsen en verpleegkundigen krijgen een eigen register. “Opname in het register betekent erkenning, maar verplicht de arts ook om zich jaarlijks te laten bijscholen”, zegt Huurman. “Doet hij dat niet, dan kan hij zijn vak niet meer uitoefenen.”

Kwaliteit waarborgen
Volgens de huidige wetgeving is er geen verplichting tot bijscholing. Dat vindt de inspecteur-generaal een groot gemis. “De kwaliteit van de zorg is niet gewaarborgd als artsen hun kennis niet bijschaven.”