Foto: Jean Mentens

PHILIPSBURG – Dat premier Mark Rutte naar Sint-Maarten komt, daar had Emanus Mondésir niks over gehoord. “Politici zien we hier alleen maar langsrazen in geblindeerde auto’s. Als ze iets willen zien, is dat van uit een helikopter.”

Zijn huis in Cole Bay, een van de armste wijken van Sint-Maarten, staat er acht maanden na orkaan Irma nog behoorlijk verhakkeld bij. Het restaurant waar hij 12 jaar kok was, is na de storm dicht gebleven en hij zit zonder werk. Veel vertrouwen dat hij nog ergens hulp kan krijgen voor de reparatie van zijn huis, heeft hij niet.

Familiehulp
Buurman Roger Émile wijst op een stapel balken die in zijn gehavende huis op de grond liggen. Gekregen van familie om zijn dak te stutten. Het is hulp van mensen die hun eigen sores niet eens kunnen betalen. “Mijn hele dak lag na Irma in de tuin, wat we nodig hebben is hulp voor huisvesting en werk. Is dat wat Rutte komt aanbieden?”

Sint-Maarten is aan de vooravond van het bezoek van premier Rutte een mix van hoop en miserie. Wie het eiland gezien heeft vlak na de orkaan, kijkt vandaag met grote bewondering naar de kordate aanpak van de wederopbouw door de mensen zelf, maar wie de armere buurten intrekt ziet dat er nog veel schade moet hersteld worden. Vooral voor de gewone mensen is het leed nog lang niet geleden.

Mondjesmaat
Het eiland leeft van toerisme. Er is in die sector best wel weer bruisende activiteit, maar niet genoeg. Sommige grote hotels worden weer opgebouwd, maar lang niet allemaal en het gaat langzaam. Er meren weer mondjesmaat cruiseschepen aan in de opgeknapte haven, maar dat waren er vóór Irma vijf of zes per dag. Voor de 500 taxi chauffeurs met een vergunning is de spoeling nog te dun.

In Front Street, dé attractie van Sint-Maarten voor toeristen op jacht naar dure horloges of juwelen, zijn bijna alle zaken weer open, maar de juweliers zijn niet happy. “Zelfs al liggen er vandaag twee boten, het volume van vroeger halen we niet en het lijkt of de klanten ook minder kopen. Vick Makhija van Diamonds Forever wil dat de overheid niet alleen op het eiland zelf orde op zaken stelt: “Er moeten ook weer snel forse campagnes in het buitenland gevoerd worden. Men moet laten weten dat ‘Sint-Maarten open is for business’.

Overheidsinspanning
“We kunnen alleen maar jaloers kijken naar St. Kitts” zegt hij. Dat buureiland kwam net zo gehavend uit de storm als Sint-Maarten, maar de hulp kwam er sneller op gang. “De handel floreert daar weer volop omdat de overheid daar een grotere inspanning heeft geleverd”. Dat weet hij van familie die daar een zaak hebben.