Foto: Pixabay

AMSTERDAM – Ook OCaN, de Antilliaanse belangenbehartiger in Nederland, wil een hulpactie starten samen met de gemeente Amsterdam voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Dat maakt OCaN-voorzitter John Leerdam bekend.

Een concreet plan voor de geplande hulpactie ligt er nog niet. Wel heeft OCaN al contact gehad met ambtenaren van de gemeente Amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zegt Leerdam. “Minister Plasterk vindt het een goed idee en we zijn nu in gesprek met verschillende partijen.”

Audio OCaN-voorzitter John Leerdam over hulpactie voor slachtoffers van orkaan Irma

Tientallen vrijwilligers
Al tientallen Antilliaanse Nederlanders hebben zich aangemeld bij OCaN om mee te helpen bij een de mogelijke hulpactie. “Mensen staan echt te trappelen om te helpen. Nu is het vooral van belang dat we de ruimte, mankrachten en eenheid van heel Nederland meekrijgen.”

“Als Rotterdam of Amsterdam zelf door zo’n orkaan waren verwoest dan hadden we ook direct met z’n allen klaar gestaan om te helpen. Dit is niet anders.”

Miljoenenschade
Volgens een inschatting van het Rode Kruis loopt de schade door orkaan Irma op in de miljoenen. “Je moet je voorstellen dat de haven in Rotterdam weggevaagd is en Schiphol verwoest. Dat is helemaal verschrikkelijk voor een eiland als Sint-Maarten dat vooral afhankelijk is van toerisme”, legt Leerdam uit.

Giro 5125 geopend
Het Rode Kruis heeft woensdag giro 5125 geopend voor hulpverlening aan de getroffen Caribische eilanden. Premier Mark Rutte heeft donderdag tijdens een live persconferentie Nederland opgeroepen om geld te doneren.

‘I Amsterdam’, symbool voor saamhorigheid van de inwoners van Amsterdam – Foto: Pixabay