Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Met 274 stemmen op Curaçao en 112 stemmen op Aruba is de VVD de grootste partij geworden op deze eilanden. Op Sint-Maarten scoorde D66 het best met 42 stemmen. Om drie uur lokale tijd sloten de stembussen op de kantoren van de Vertegenwoordigingen van Nederland op de drie eilanden.

Op Aruba was net als in Nederland de opkomst groot. 487 Nederlandse staatsburgers hebben een stembiljet ingediend. In 2012 waren dat er 320, waarvan er 315 geldig waren.

Ariën Rasmijn in gesprek met chef Gijs Baars van de Vertegenwoordiging van Nederland op Aruba (VNO)

Stemmen worden geteld in de vergaderzaal van VNO in Oranjestad. Foto: Ariën Rasmijn

D66 is op Aruba de tweede grootste partij met 101 stemmen. Het CDA en GroenLinks hebben beiden 61 stemmen gekregen en de PVV 44. De PvdA kwam op Aruba niet verder dan 24 stemmen. Er zijn op Aruba geen blanco en geen ongeldige stemmen geteld.

Sint-Maarten
Er zijn op Sint-Maarten maar 167 stembiljetten verspreid. Daarvan hebben 151 kiezers uiteindelijk hun stem uitgebracht. In 2012 waren dat er 123. Na D66 haalde de VVD de meeste stemmen binnen op Sint-Maarten, namelijk 31, gevolgd door GroenLinks (21) en PvdA (18). De overige partijen kregen allemaal minder dan 10 stemmen.

Curaçao
Ook op Curaçao kon de VVD op de kiezer rekenen en kreeg 274 stemmen. D66 volgt met 204 stemmen, daarna CDA met 80 stemmen, PvdA kreeg 75 stemmen en PVV 68 stemmen. Er zijn 920 stembiljetten op Curaçao ingediend, 901 kiezers hebben daadwerkelijk een geldige stem uitgebracht.

Meerderjarige Nederlanders uit de Caribische landen van het Koninkrijk hebben alleen stemrecht voor de Tweede Kamerverkiezingen als ze tien jaar of langer in Nederland gewoond hebben.