Patrick Illidge wordt aangevoerd bij de rechtbank (archieffoto 23 januari 2014) - foto Today / Milton Pieters

Patrick Illidge wordt aangevoerd bij de rechtbank (archieffoto 23 januari 2014) – foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Minister-president Mark Rutte heeft het niet helemaal bij het rechte eind met de reden die hij opgeeft om het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge niet te ontvangen. Rutte weigerde Illidge op een receptie die hij had aangeboden aan de delegaties van Aruba, St. Maarten en Curaçao die deelnemen aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) in Den Haag.

 
Volgens de NOS weigert Rutte Illidge te ontvangen, omdat hij niet verschenen zou zijn voor de rechtszaak die tegen hem loopt wegens omkoping. Illidge is op 7 mei inderdaad niet op een rechtszitting verschenen, maar zijn advocaat Cor Merx en de advocaat van mede-verdachte Jaap van den Heuvel waren die dag niet beschikbaar. De rechtbank had de verdachten vooraf laten weten dat zij niet hoefden te komen.

 
Illidge is verdachte in de zogeheten Bada Bing steekpenningenzaak. Hij wordt verdacht van het aannemen van 150.000 dollar van bordeelhouder Jaap van den Heuvel.

 
Onderwereld
De beslissing van Rutte om Illidge niet te ontvangen heeft ertoe geleid dat de gehele IPKO-delegatie van de drie landen afziet van de ontvangst bij Rutte. De delegaties hebben aangegeven dat zij niet in staat zijn Illidge tegen te houden – mocht hij zo onverstandig zijn een bezoek aan Rutte door te zetten.

 
Illidge was op de eerste dag van IPKO afwezig, nadat SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak had aangekondigd dat hij niet wenste te onderhandelen “met de onderwereld over de onderwereld.”

 
Door Hilbert Haar